Mainos
Mainos

Joka neljäs jätskikioski pöpöinen

Joka neljännessä helsinkiläisessä jäätelökioskissa irtojäätelön mikrobiologisessa laadussa oli huomautettavaa viime kesänä. Yhden kioskin irtojäätelöstä löytyi Escherichia coli -bakteeria, joka on peräisin joko ihmisen tai eläimen suolistosta. Toisesta kioskista löytyi ihmisen iholta peräisin olevaa Staphylococcus aureus -bakteeria.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tutkimuksessa selvitettiin irtojäätelön, jäätelökauhojen säilytysveden ja kioskeissa käytettävän talousveden mikrobiologista laatua. Terveystarkastaja otti näytteet 23 kioskista kesällä 2008. Mikrobiologiset tutkimukset tehtiin MetropoliLab-laboratoriossa.

Peräti joka neljännessä kioskissa jäätelön mikrobiologisessa laadussa oli huomautettavaa. Kahdessa näistä poikkeavan laadun aiheutti taudinaiheuttajabakteeri, toisessa siis Staphylococcus aureus ja toisessa Escherichia coli.

Vaikka mikrobipitoisuudet olivat yleensä hyvin pieniä, irtojäätelön saastuminen on mahdollista. Huolellisen hygienian noudattaminen myyntitilanteessa ja tuotteen riittävän nopea vaihtuvuus on tämän vuoksi tärkeää.

Seitsemässä kioskissa talousveden laatu ei täyttänyt sille asetettavia vaatimuksia. Taudinaiheuttajia ei todettu. Kesävesijohtojen veden laatu oli useammin huonompi kuin kantoveden. Viemäröinti oli vain neljässä kioskissa.

Jätskikauha voi maata likavedessä

Kauhat säilytettiin edelleen liian usein vedessä. Neljässä seitsemästä tutkitusta kioskista kauhaveden laatu oli huono, ja kaikkiaan kymmenestä tutkitusta näytteestä kuusi oli huonoja. Näytteistä todettiin joko taudinaiheuttajia tai ulosteperäisinä pidettäviä bakteereita. Kauhojen säilyttäminen vedessä tulisi lopettaa.

Sen sijaan kauha voidaan kastella ennen käyttöä pallon tekemisen helpottamiseksi, mutta tällöinkin vesi olisi aiheellista vaihtaa esimerkiksi tunnin välein.

Siisteys oli kioskeissa hyvä kolmea lukuun ottamatta. Seitsemässä kioskissa myyjällä oli hygieniapassi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme