Mainos
Mainos

Joka viides ammattikuljettaja kärsii uniapneasta

Tutkijoiden mukaan ammattikuljettajien riittävään lepoon ja etenkin nukkumisaikaan tulisi panostaa nykyistä enemmän.

Arviolta joka viides raskaan liikenteen ammattikuljettaja kärsii uniapneasta. Liikenneonnettomuusriski on uniapneaa sairastavilla jopa seitsenkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Haagan neurologisessa tutkimuskeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kuorma-autonkuljettajista lähes kahdeksalla prosentilla esiintyi merkittävää päiväväsymystä aiheuttavaa uniapneaa. Tämä tarkoittaa, että näillä henkilöillä on muihin nähden poikkeava nukahtelualttius. Osuus on kaksi kertaa yleisempi kuin suomalaismiehillä keskimäärin.

Tutkijoiden mukaan ammattikuljettajien riittävään lepoon ja etenkin nukkumisaikaan tulisi panostaa nykyistä enemmän. Tutkimuksen aikana väsymys tai rattiin nukahtaminen olivat aiheuttaneet 122 liikenneonnettomuutta 89 kuljettajalle. Kun huomioon otetaan kuljettajien ajomäärät, tämä vastaa yli 70 väsymysonnettomuutta tuhatta ammattikuljettajaa kohti. Kuorma-autonkuljettajien väsymysonnettomuuksien arvioidaan aiheuttavan vuosittain vähintään kymmenen miljoonan euron vahingot.

Tutkimukseen osallistui tuhat suomalaista kuorma-autonkuljettajaa. Tutkimus toteutettiin vuosina 2000-2006. Tutkimusta rahoitti Työsuojelurahasto.

Uniapnea on sairaus, jossa esiintyy toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia tai ohimeneviä hengityksen vaimenemisia sekä niistä aiheutuvia häiritseviä oireita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot