Mainos
Mainos

Joka viides kunta pohtii kunnallisveron nostoa

Kuntaliiton arvion mukaan keskimääräinen kuntien veroprosentti nousisi 18,3 prosentista 18,4 prosenttiin.

Noin joka viides kunta harkitsee tuloveroprosenttinsa korottamista ensi vuonna. Kuntaliiton arvion mukaan korotuspaineita on 80-100 kunnassa.

Liiton pääekonomisti Juhani Turkkila arvelee, että kuntien keskimääräinen veroprosentti nousisi 18,3:sta 18,4:ään. Hän selvitteli kuntien verotulojen kehitystä Helsingissä pidetyillä kuntien talousjohdon neuvottelupäivillä.

Kuntien verotulojen kasvu näyttää ensi vuonna jäävän 3,3 prosenttiin. Vuosikatteet ovat hieman paranemassa, mutta toimintamenojen kasvu ylittänee selvästi 4 prosentin rajan. Palkkamenojen kasvu on viitisen prosenttia.

Rehellinen budjetti

Johtaja Martti Kallio Kuntaliitosta antoi kiitosta valtiovallalle "rehellisestä" ensi vuoden budjetista. Parasta hänen mielestään on, että valtio maksaa päättämiensä verouudistusten menot, jolloin kunnille ei enää tule verotulon menetyksiä.

-Kyseessä on kuitenkin kompensaatioraha, kyllä kunniltakin rahaa tarvitaan, hän summasi.

Kunnille ei ole tulossa yhtään "ilmaista" rahaa. Budjettikirjan mukaan kuntien on pystyttävä parantamaan tuottavuuttaan ja pärjättävä entistä enemmän omillaan. Kallio palautti mieliin, että valtion tavoitteena on leikata kuntien harkinnanvaraista tukea reilusti. Ensi vuonna tuen määrä jää noin 25 miljoonaan euroon, missä on pudotusta tämänvuotisesta viisi miljoonaa.

-Kuntien talouteen vaikuttaa sekin, että valtio poisti yhtäkkiä kansallisesta terveyshankkeesta 25 miljoonaa euroa, hän muistutti.

Realismia keskusteluun

Budjettipäällikkö Tuomas Sukselainen valtiovarainministeriöstä on mielissään siitä, että kuntapuolella tarkastellaan nyt asioita realistisemmin.

-Kunnissa pohditaan tosissaan, miten saadaan menot kuriin, ja keskustelu valtiovallan kanssa sujuu aiempaa paremmin, hän sanoi.

Hänen mielestään kuntatalous on kehittynyt odotusten mukaisesti, vuosikatteessa on nähtävissä pientä paranemista. Valtion budjetti lupaa kunnille ensi vuonna nettona 207 miljoonaa euroa, josta suurin osa muodostuu indeksikorotuksista. Kuntien veropohjaa heikentäviä toimia ei hänen mukaansa ole nyt odotettavissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme