Mainos
Mainos

Joka viides suomalainen kärsii allergisista oireista

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan dosentin Kaisu Juntunen-Backmanin mukaan allergiset sairaudet ja astma ovat kiistatta lisääntyneet Suomessa. Joka viides suomalainen kärsii jonkinlaisista allergisista oireista. Astman lääkehoidon korvausten saajien määrä on lisääntynyt 20-kertaisesti runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana.

Suomessa on arvioitu kaikkien allergisten sairauksien aiheuttavan vuosittain lääkemenoina ja sairastavuutena jopa 20 miljardin markan kustannukset.

Allergioita lääkitään yleisesti antihistamiineilla, jotka saattavat aiheuttaa sydänoireiden lisäksi muun muassa väsymystä, reaktio- ja huomiokyvyn hidastumista, muistamishäiriöitä sekä oppimiskyvyn heikkenemistä.

Vuonna 1995 Suomessa kuitenkin rekisteröitiin pitkävaikutteinen loratadiini, joka osoittautui lentäjien ja autoilijoiden testissä liikenneturvalliseksi ilman antihistamiinien väsyttävää ja suorituskykyä heikentävää vaikutusta. Loratadiini todettiin myös sydänturvalliseksi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme