Mainos
Mainos

Jokainen kansallispuistossa käynti toi sadan euron hyvinvointihyödyn kävijöilleen: Viime vuonna puistoissa kävi yli kolme miljoonaa ihmistä

Suomen kansallispuistojen suosio kasvaa. Metsähallituksen mukaan puistoissa käytiin viime vuonna yli kolme miljoonaa kertaa, kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Oheinen video on viime elokuulta, kun Ylioppilaskunnan laulajat ja Tapiolan kuoro esittivät Nuuksiossa Jean Sibeliuksen Finlandian Suomen luonnon päivän kunniaksi.

Kansallispuistojen kävijät käyttivät puistojen lähiseudulla 15 prosenttia enemmän rahaa kuin edellisenä vuonna. Kävijät arvioivat kokemansa terveys- ja hyvinvointihyödyt noin sadan euron arvoiseksi käyntiä kohti.

Uusi kohde oli juhlavuoden kunniaksi kansallispuistoksi nimetty Hossa. Se oli aiemmin valtion retkeilyalue ja kansallispuistostatus lisäsi käyntimäärät kaksinkertaisiksi. Muut suurimmat nousijat olivat Urho Kekkosen, Repoveden, Kolin, Pallas-Yllästunturin, Syötteen ja Selkämeren kansallispuistot.

Metsähallitus on kansallispuistojen suuresta suosiosta tyytyväinen, mutta huolissaan siitä, että puistojen ja historiakohteiden hoitoon ja kunnostukseen varatut määrärahat eivät ole riittäviä luonto- ja kulttuuriperintöarvojen turvaamiseksi.

– Meitä on kohdeltu hyvin valtion haasteellisessa rahoitustilanteessa, mutta perusrahoitus ei riitä varmistamaan palvelujen tasoa. Kohteiden infraa, kuten pysäköintimahdollisuuksia on kehitettävä kärkikohteilla kuten vaikka Nuuksiossa, Repovedellä, Kolilla ja Ylläksellä, sanoo luonnon virkistys- ja matkailukäytön päällikkö Sakari Kokkonen.

Kokkosen mukaan kansallispuistoissa on huomattava korjausvelka. Reittejä, rakennuksia ja rakennelmia pitäisi korjata yhteensä yli 110 miljoonan euron edestä, Kokkonen laski.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme