Mainos
Mainos

Jokelan koulukeskuksessa ollut terapian vuosi

Jokelassa jouduttiin viime marraskuussa luomaan tyhjästä kriisi- ja jälkihoito-organisaatio.

Koulusurmien aiheuttamien traumojen hoitoon pestattiin mielenterveyden asiantuntijoita ja työntekijöitä koulutettiin vastaamaan kuntalaisten ahdistukseen.

Kriisivaiheen jälkeistä hoitoa koordinoinut Kirsti Palonen kertoo, että tukea on vuoden aikana suunnattu erityisesti Jokelan koulukeskukseen. Oppilashuoltoryhmä on seurannut tarkasti nuorten vointia, antanut ohjeita ja ohjannut hoitoon.

- Jos kouluterveydenhoitajan tavanomainen terveystarkastus kesti ennen 45 minuuttia, se kestää nyt tunnin. Oppilaat haluavat puhua koulusurmiin liittyvistä tuntemuksistaan ja kokemuksistaan.

Hoitoon ilman byrokratiaa

Kokonaan uutena työmuotona toimivat matalan kynnyksen palvelut.

Niiden kautta on pyritty tarjoamaan kaikille tukea tarvitseville nopeaa hoitoa, johon pääsee ilman lähetteitä ja tutkimuksia. Nuoret ovat voineet hakeutua psykologin, psykiatrin ja psykiatrisen sairaanhoitajan puheille itse. Pidempiaikaista terapiaa tarvitsevat on ohjattu edelleen yksityiselle sektorille.

- Meidän kauttamme hoitoa on saanut yksi neljäsosa koulun oppilaista. Osa on hakeutunut hoitoon muuta kautta. Koulun oppilaille tehdyssä kyselyssä selvisi, että kaksi kolmasosaa oppilaista kokee saaneensa riittävästi tukea perheeltään ja lähipiiriltään. Työntekijät ovat tarvinneet antaa apua sille kolmannekselle, joka ei ole tukea muualta riittävästi saanut, Palonen kertaa.

Yksi psykologeista on keskittynyt auttamaan koulun henkilökuntaa. Heille on tarjottu terapian lisäksi neuvontaa traumatisoituneiden nuorten kanssa työskentelyyn. Terapiamahdollisuus on annettu myös ammuskelussa kuolleiden omaisille. Lisäksi heille on järjestetty kaksi intensiivisen vertaistuen viikonvaihdetta. Kolmas on suunnitteilla.

Kauhajoen tapahtumat nostivat tunteet uudelleen pintaan

Koulusurmien toistuminen Kauhajoella nosti esille ne tunteet, kokemukset, muistot ja oireet, joita ihmisillä oli vuosi sitten marraskuussa.

- Siinä tuli uusi shokkivaihe, akuuttikriisivaihe. Tuolloin ne ongelmat, jotka ei olleet tulleet palvelujärjestelmän tietoon, tulivat esille, Palonen sanoo.

Palonen mukaan oli jo aiemmin selvää, että matalan kynnyksen toimintaa ja oppilashuoltoryhmän vahvaa roolia on jatkettava. Koulusurmien toistuminen Kauhajoella kasvatti hoidon tarvetta Jokelassa entisestään.

Nuorisotyötä vahvistettu

Tuusulan kunnassa on Palosen arvion mukaan saanut koulusurmien jälkityöstä palkka reilut 40 henkeä, joista osa on ollut osa-aikaisia. Perjantaina julkistetussa vuoden 2009 talousarvioesityksessä työntekijöitä on näihin tehtäviin laskettu 39.

Kunnan kaikilla palvelualoilla on kohdattu koulusurmien aiheuttamia traumoja. Niille toimialoille, joissa työtä on tullut eniten lisää, on annettu lisätyövoimaa. Työntekijöiden valmiuksia on parannettu työnohjauksella ja koulutuksilla.

Yksi lisätyövoimaa saanut työala on nuorisotyö. Jokelan nuoret kokoontuvat monitoimitalolle, jossa kävijöiden määrä on Palosen mukaan lisääntynyt selkeästi. Levottomina aikoina työntekijät ovat jalkautuneet kaduille.

Kunnan lisäksi apua ovat antaneet seurakunta ja erilaiset järjestöt.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme