Mainos
Mainos

Jokien ja rannikkovesien tila yllättävän huono

Puolet Suomen jokivesistä, kolmasosa järvistä ja yli 60 prosenttia rannikkovesistä on tyydyttävässä tai sitä huonommassa kunnossa. Tämä käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen ja ympäristöministeriön selvityksestä. Huonoimmassa tilassa ovat rannikon joet.

- Jokia on perattu, pengerretty, padottu ja säännöstelty. Lisäksi niiden tilaa heikentää maatalouden pitkään jatkunut kuormitus, sanoo tutkimusprofessori Kari-Matti Vuori Suomen ympäristökeskuksesta.

Pienien ja keskisuurien järvien tila ei sekään ole kovin hyvä. Huonokuntoisimmat järvet ja joet löytyvät maatalousvaltaisilta alueilta. Suurten järvien tila puolestaan on hyvä.

- Monien järvien toipuminen teollisuuden ja taajamien aiheuttamasta jätevesikuormituksesta on edelleen kesken. Lisäksi maatalouden kuormitus heikentää myös järvien tilaa, selittää Kari-Matti Vuori.

Pohjois-Suomessa vesistöt ovat selvästi paremmassa tilassa kuin Etelä-Suomessa.

Inkoossa ja Tammisaaressa meren tila surkein

Merialueista kaikkein huonoimmassa kunnossa on Inkoon ja Tammisaaren saaristo.

- Siellä saaristoalue on suojaisa ja veden vaihtuvuus huono. Heinä-elokuussa siellä on paljon hapettomia alueita. Mitään suurta kuormittajaa siellä ei ole vaan kuormitus syntyy useista pienistä lähteistä, esimerkiksi haja-asutuksesta ja veneilystä, selittää ylitarkastaja Saara Bäck ympäristöministeriöstä.

Tyydyttävässä kunnossa olevia merialueita löytyy myös Selkämeren, Perämeren ja Merenkurkun rannikoilta.

- Nuo rannikkovedet ovat selvästi nuhraantuneet. Ravinnepitoisuuksien kasvu ruokkii sielläkin kasviplanktonin kasvua, arvioi Saara Bäck.

EU:n tavoitteena on, että kaikkien vesien ekologinen tila olisi hyvä vuoteen 2015 mennessä. Tuo vuosiluku tulee niin pian, ettei Suomen vesien tilaa ehditä siihen mennessä parantaa.

- Vuoteen 2015 mennessä vesien tilan parantaminen onnistuu vain osittain. Töitä riittää pitkään senkin jälkeen, arvelee Kari-Matti Vuori.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme