Mainos
Mainos

Joku raja netin törkypuheille, EVA hermostui

Suosittu MTV3 - uutissivujen politiikan blogi "Setä Arkadia" sulkeutui viime viikolla, kun kirjoittaja, MTV3:n politiikan ja taloustoimituksen päällikkö Timo Haapala kyllästyi jatkuvalla syötöllä tulleeseen asiattomaan palautteeseen.

Ilmiö ei ole aivan uusi, asiattoman kommenttikirjoittelun kanssa painittiin vielä jokin aika sitten koko MTV3:n uutissivustolla.

MTV3 Uutisten multimediasta vastaavan toimituspäällikön Anu Kuistialan mukaan täysin asiattomat kommentit olivat paitsi ikävää luettavaa, myös uutissivujen uskottavuutta syövää.

- Silloin kun meillä oli avoin, jälkimoderoitu keskustelupalsta, niin sinne tuli paljon suoranaista törkyä. Meidän piti välillä jopa ottaa kommentointimahdollisuus kokonaan pois käytöstä.

Villinä rehottanut uutisjuttujen kommentointi, usein rasistinen sellainen, laitettiin lopulta kuriin rekisteröintipakolla.

Nyt jokaisen MTV3 Uutisten sivuille kommenttejaan kirjoittavan henkilöllisyys tulee tarvittaessa toimituksen tietoon.

Samaa käytäntöä noudatetaan muissakin keskeisissä tiedotusvälineissä kuten Helsingin Sanomissa.

Kirjoittelun määrä on rekisteröintipakon myötä vähentynyt. Samalla lukijoiden kommentit ovat muuttuneet vihapuheiden huutelusta asiallisemman keskustelun suuntaan.

EVA:n Apunen hermostui anonyymiin kirjoitteluun

Törkykirjoitusten siivoustalkoista huolimatta Suomesta löytyy tahoja, jotka haluaisivat myös, ettei verkossa juurikaan kirjoitettaisi muilla kuin omilla nimillä.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja, entinen Aamulehden päätoimittaja Matti Apunen patistaa verkkopalstojen ylläpitäjiä siivoamaan palstat nimimerkeistä.

- Vastuu omista sanomisista otetaan parhaiten, kun käytetään omaa nimeä. En näe mitään todellista syytä nimimerkin käyttöön, paitsi kuin jossain äärimmäisen harvoissa poikkeustapauksissa.

Samaa on sanonut innokkaana bloggaajana tunnettu ulkoministeri Erkki Tuomioja.

- Mielestäni Suomi on sellainen maa jossa pääsääntöisesti pitäisi lähteä siitä, että ihmiset voivat esittää mielipiteitään omalla nimellään, ulkoministeri toteaa.

Kansalaisjärjestö: Ihmiset vain ärsyyntyisivät

Kansalaisten virtuaalisia oikeuksia, myös sananvapautta ajavan Electronic Frontier Finland (EFFI) - järjestön mielestä anonyymin mielipiteenvaihdon rajoittaminen tai kieltäminen tiedotusvälineiden sivuilla on täysin perusteltua.

Sen sijaan järjestön mielestä ei ole mitään perusteita, saatikka hyötyä esittää anonyymin keskustelun rajoittamista tai kieltoa kaikille verkkofoorumeille.

- Nettikeskustelut, nimettömätkin, ovat kuin kansakunnan kuumemittari, sanoo varapuheenjohtaja Leena Romppainen EFFI - järjestöstä.

Kansalaisjärjestön mielestä eliitin, siis EVA: n ja ministerin toiveiden toteuttaminen verkkokeskustelun suhteen lähinnä suututtaisivat nettikansan.

- Jos anonyymia kirjoittelua lähdetään kieltämään tai tuntuvasti rajaamaan, niin ei sillä ihmisten mielipiteet minnekään katoa. Eli niin kutsutut väärät, tuomittavat ja huonot mielipiteet siirtyvät jonnekin muualle ja ihmiset ärsyyntyvät.

Keskustelu netin vihapuheista ja muusta eettisesti kestämättömästä sisällöstä heräsi Norjan veritekojen jälkeen.

Samalla poliisi muistutti seuraavansa verkkokirjoittelua aktiivisesti kaikkein huolestuttavimman aineksen paikantamiseksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme