Mainos
Mainos

Jonathan Watts: Kun miljardi kiinalaista hyppää

Suomentanut Jyrki Räikkä

(HS kirjat)

Tätä kirjaa ei todellakaan voi suositella kevyeksi pyhälukemiseksi. Jo kirjan nimi herättää ajatuksia ja kysymyksiä. Mitä todellakin tapahtuu, jos miljardi kiinalaista hyppää yhtä aikaa? Suistuuko maailma radaltaan? Kirjan luettuani vastaisin, että se on hyvinkin mahdollista.

Meinasin lopettaa kirjan lukemisen alkuunsa, koska siinä kuvattiin tuskallisen yksityiskohtaisesti Kiinan ympäristöongelmia. Jokainen Kiinan maakunta käydään läpi ja matka on hyvin pitkä. Muutaman luvun kahlattuani jäin kuitenkin koukkuun. Epäusko ja kauhistus kasvoivat, kun kirja eteni. En ole koskaan käynyt Kiinassa ja sivu sivulta eteeni maalattiin toinen toistaan pahempia kuvauksia luonnon tuhoamisesta. Nämä tosikertomukset tuntuvat uskomattomilta ja on vaikea ymmärtää, että jossain puolella maapalloa edelleen eletään täysin ympäristöstä piittaamatta. Kirja kuitenkin todistaa vääjäämättömästi, että näin on.

Pienet toivon pilkahdukset tuntuvat niin vaatimattomilta, että tilanteen paranemiseen on vaikea uskoa. Vaikka ympäristönsuojelijat ovat saaneet lisää toimintavapautta Kiinassa ja hallintokin on hieman vihertynyt, käännös parempaan on vielä kaukana.

Siitä on helppo vakuuttua, että maapallo pelastuminen tai tuhoutuminen riippuu mitä suurimmassa määrin siitä, mitä kiinalaiset tekevät. Tästä lähtien kun näen ostamassani tuotteessa merkinnän Made in China, tiedän että olen itsekin osallisena Kiinan ympäristön tuhoamisessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme