Mainos
Mainos

Jonkka: THL toimi oikein rokotehankinnoissa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ole löytänyt huomautettavaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sikainfluenssarokotteen hankinnassa. Rokote jouduttiin tilaamaan poikkeusoloissa, eikä sen hankkiminen kilpailuttamatta ollut tuolloin väärä ratkaisu. Rokotetta hankittaessa ei tiedetty, miten vaarallinen influenssa oli tulossa.

Kanteluissa epäiltiin muun muassa THL:n puolueettomuutta rokotehankinnassa. Oikeuskanslerin mielestä THL:n lääkeyhtiöiltä saama tutkimusrahoitus voi heikentää yleistä luottamusta. THL on perustellut, että ilman lääkeyhtiöiltä tulevaa tutkimusrahaa ei Suomessa voisi tehdä rokotetutkimusta. Oikeuskansleri ei näe tilannetta ongelmattomana. Hän pyytää sosiaali- ja terveysministeriötä ilmoittamaan maaliskuuhun mennessä, mihin toimiin se on mahdollisesti ryhtynyt.

Oikeuskanslerin mukaan rokotehankinnan valmistelleet ja päätöksen tehneet virkamiehet eivät olleet esteellisiä. Jonkka kuitenkin usuttaa THL:ää arvioimaan tulevan varalle, miten osallistuminen lääketeollisuuden tilaisuuksiin hoidetaan niin, ettei luottamus laitoksen puolueettomuuteen horju.

Suorahankinta tehtiin poikkeusoloissa

Jonkka ratkaisi 50 rokotetta koskevaa kantelua. Niissä muun muassa moitittiin, ettei hankintaa kilpailutettu vaan se tehtiin suorahankintana.

Jonkka toteaa, että suorahankinta on poikkeus kilpailuvelvoitteesta, joten suorahankinnan edellytyksiä on tulkittava suppeasti. Jonkan mukaan sosiaali- ja terveysministeri joutui toimimaan tilanteessa, missä kenelläkään ei ollut varmaa tietoa influenssan vaarallisuudesta tai tautitilanteen etenemisestä.

Näin ollen suorahankinnan kyseenalaistamiselle ei ole perusteita.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme