Mainos

Jonkka: Tukiasumisen säännöt lain mukaisiksi

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan nuorten tukiasumista koskevilla säännöillä ei saa puuttua lastensuojelun asiakkaan oikeuksiin.

Nuorten tukiasumista koskevilla säännöillä ei saa puuttua lastensuojelun asiakkaan oikeuksiin enempää kuin perusoikeusäännökset ja lastensuojelulaki sallivat. Näin toteaa apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka päätöksessään.

Jonkka otti kantaa Oulun kaupungin tekemiin sääntöihin nuorten tukiasumisesta. Kantelun mukaan sosiaalityöntekijä oli tehnyt kotikäyntejä nuoren tukiasuntoon vastoin nuoren tahtoa ja omilla avaimilla.

Kantelija pyysi tutkimaan paikallisten sääntöjen lainmukaisuuden. Kantelussa epäiltiin, että säännöissä oli kohtia, joissa puututaan kansalaisen perusoikeuksiin. Näitä kohtia olivat esimerkiksi sosiaalityöntekijän oikeus tehdä tukiasunnossa kotietsintä tai takavarikko tai tulla asuntoon omilla avaimilla.

Kantelijan mukaan alaikäisen suostuminen näihin asumissääntöihin ei anna sosiaaliviranomaisille oikeutta puuttua kotirauhaan ja käyttää pakkokeinoja. Edellytys tukiasuntoon pääsylle oli tukiasuntojen sääntöjen hyväksyminen.

Jonkka toteaa, että tukiasumisessa on kyse avohuollosta. Avohuollosta annettujen sääntöjen hyväksymisen on perustuttava lain mukaan vapaaehtoisuuteen ja siihen, että jo annettu suostumus voidaan myös peruuttaa. Tällöin voidaan harkita tukiasumisen sijasta muunlaista avun tarjoamista.

Jonkka korosti perusoikeuksien vapauden, koskemattomuuden ja yksityiselämän loukkaamattomuutta. Jos pakkokeinoja on tarpeen käyttää, sosiaaliviranomaiset voivat pyytää poliisilta virka-apua.

Samaan aikaan, kun oikeuskanslerin virasto tutki kantelua, Oulun kaupunki otti tukiasumisen säännöt uudelleen arvioitavaksi. Sääntöjä muutetaan siten, että asumisen vapaaehtoisuus ja yksityisyys otetaan paremmin huomioon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot