Mainos
Mainos

Jonot velkaneuvojalle kasvavat nopeasti

Ylivelkaantuminen alkaa näkyä kasvavina ruuhkina kuntien velkaneuvonnoissa. Velkaneuvonnan asiakasmäärät ovat kasvaneet alkuvuonna monin paikoin jo kaksinkertaisiksi.

Kesällä ruuhkat ovat pahentuneet entisestään ja aikaa velkaneuvojalle saattaa joutua odottamaan jo puolikin vuotta.

- Kyllä moni on todella vaikeassa tilanteessa. Itkukin on herkässä eivätkä ihmiset saa nukuttua, kun yöt menevät velkaongelmien kanssa painiessa, kertoo Pietarsaaren kaupungin talous- ja velkaneuvoja Aila Kronqvist.

Esimerkiksi Pietarsaaren kaupunkiin perustettiin täysipäiväinen velkaneuvojan virka toukokuussa, kun työttömien määrä huiteli tuhannessa. Velkaneuvojaa tarvitaan kaupungissa, jossa puunjalostusteollisuus on jättänyt paljon ihmisiä tyhjän päälle.

Koko maassa velkaneuvonnan asiakasmäärät ovat kasvaneet nopeasti. Suhteellisesti eniten velkaantuneita löytyy kuitenkin hiljentyneistä teollisuuskaupungeista.

Velkaantumisen kaava on melko vakio - monessa tapauksessa maksamattomia laskuja on lähdetty rahoittamaan pikavipeillä. Alkuvuonna yksityishenkilöiden maksuhäiriömerkinnät kasvoivat roimasti. Merkinnän jälkeen luotonsaanti on vaikeaa.

Velkaantuneet vyöryvät myös sosiaalitoimen ja seurakuntien oville.

- Ihan tavallisetkin perheet pyytävät meiltä rahaa lähinnä ruokaan, pesuaineisiin ja vaatetukseen, kertoo diakoni Kirsi Rundgren Pietarsaaren seurakunnasta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme