Mainos
Mainos

Joshua Foer: Kaiken muistamisen taito

Arvio: Pertti Nyberg

(Atena 2012)

Toimittaja ryhtyy tekemään juttua kansainvälisiin muistikilpailuihin osallistujista, innostuu aiheesta artikkelia enemmän ja päättää itse osallistua Yhdysvaltojen karsintoihin. Kirja on pitkä kuvaus kirjoittajan valmentautumisesta kisoihin ja tutustumisesta muistajien maailmaan.

Foer kirjoittaa erikoisista ihmisistä, jotka tuntuvat muistavan kaiken, mutta jotka ovat muutoin kykenemättömiä normaaliin elämään.

Nämä niin sanotut savantit pystyvät kyllä opiskelemaan puhelinluettelon verran nimiä ja numeroita nopeasti, mutta eivät oikein osaa hyödyntää ihmeellistä muistikykyään millään tavalla.

Entäpä jos ei muistaisi mitään? Foer kertoo ihmisistä, jotka ovat jonkin onnettomuuden seurauksena menettäneet muistikykynsä. Vaikka heille sanoisi, että he eivät muista mitään, hetken kuluttua he eivät edes muistaisi että eivät muista mitään. Tällaiset ihmiset elävät jatkuvassa nykyhetkessä ja ovat menettäneet minuutensa; heiltä puuttuu tarina omasta historiastaan.

Foer pohtii myös muistamisen historiaa. Ennen kirjoitustaitoa muistaminen oli ainoa tapa viedä historiaa sukupolvelta toiselle.

Vielä silloin kun kirjoja oli vähän, niiden muistaminen oli tärkeää.

Alun perin kirjat olivat kääröjä, joissa ei ollut sanavälejä eikä välimerkkejä - tuolloin jonkun tiedon etsiminen kirjoista tarkoitti käytännössä koko käärön lukemista uudelleen. Perusvälimerkit keksittiin vasta 2200 vuotta sitten ja sanavälit tulivat käyttöön vasta 1200 vuotta sitten. Tiedon löytäminen helpottui ja muistaminen vastaavasti väheni.

Ehkä muistaminen on vain muuttunut. Foer kertookin esimerkkejä kuinka erilaisissa työtehtävissä ihmisen muisti kehittyy juuri tuota tiettyä työtehtävää varten. Ja voihan ihminen aina kehittää muistiaan. Foer kuvaa kuinka hän itse opiskeli muistikikkoja voidakseen osallistua muistikilpailuun. Esimerkiksi korttipakan 52 sekoitettua korttia on melko helppo muistaa tämän kirjan opastuksella, myös numerosarjojen muistamiseen on helppoja kikkoja.

Kaiken muistamisen taito on erikoinen seikkailu, joka päättyy muistikisojen Yhdysvaltain karsintaan. Normaali ihminen kuitenkin kysyy, onko eräänlaisesta nippelimuistamisesta tullut Foerille pakkomielle? Miksi ihmeessä pitäisi muistaa pitkiä numerosarjoja tai korttipakan kortteja? Foer toisaalta kertoo, että muistisääntöjä voi käyttää myös ostoslistan muistamiseen. Totta, mutta kyllä se taskunpohjalla oleva ostoslistakin on ihan ok.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme