Mainos

Joukko suomalaisnuoria tutustuu pakolaisleireille – "kulttuurishokki on väistämätön"

Joukko suomalaisnuoria lähtee toista kertaa tutustumaan pakolaisten arkeen eri puolille maailmaa.

Suomen Pakolaisavun Nuoret Maailmalle -hanke vie 10 nuorta kohdemaihin Thaimaahan, Sierra Leoneen ja Ugandaan tänä syksynä. Nuoret ovat 18-20-vuotiaita lukiolaisia ja kotoisin Vaasasta, Helsingistä, Kotkasta, Turusta, Tampereelta ja Kuopiosta.

– Meillä oli keväällä Pakolaisavussa videokilpailu, jonka perusteella valittiin kymmenen parasta tähän hankkeeseen, kertoo Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta.

Nuoret koulutetaan matkaan

Suomalaisnuoret on koulutettu matkaan ennen lähtöä, sillä edessä on haastava matka täysin erilaisiin kulttuureihin. Monikaan nuorista ole matkustanut kehitysmaihin aikaisemmin.

– Olemme yrittäneet valmistaa heitä kulttuurishokkiin sekä kertoneet, mikä heidän matkansa idea on. Tietenkin on tuotu esiin myös sitä, että tämä ei ole aivan helppo kokemus kenellekään.

Väkiparran mukaan Pakolaisavulla on hyviä kokemuksia hankkeesta. Myös nuoret ovat oppineet paljon.

– Nuorilla oli hyvät edellytykset onnistua matkassa ja he olivat jälkeenpäin kiitollisia kokemuksestaan. Matkansa jälkeen moni nuori kuvaili oman elämän ongelmien tuntuneen todella pieniltä, Väkiparta muistelee.

Matkojen aikana nuoret vierailevat pakolaisleireillä tai entisten pakolaisten asuinalueilla sekä tutustuvat paikalliseen elämään ja ihmisiin. Nuoret keräävät maista kuva- ja videomateriaalia, pitävät blogia sekä haastattelevat kohtaamiaan ihmisiä.

– Jonkinasteista kulttuurishokkia varmasti jokainen kokee. Pakolaisasutus on ihan oma maailmansa. Viime vuonna esimerkiksi jollakin oli Ugandasta sellaisia kokemuksia, että teltassa oli ollut yöllä kylmä, vaikka etukäteen oli ajatellut Afrikassa olevan aina lämmintä. Yksi myös perui matkansa koulutusvaiheessa Suomessa, sillä koki, ettei ole henkisesti tarpeeksi kypsä.

Sierra Leonessa pakolastilanne on niin sanotusti pitkittynyt. Kyse näissä maissa ei ole enää telttaleireistä, vaan ihmiset ovat saattaneet asua monta kymmentä vuotta uusilla asuinsijoilla. Ongelmana on kuitenkin usein esimerkiksi lukutaidottomuus.

Thaimaassa ja Ugandassa sen sijaan on edelleen akuutti tilanne. Kongosta tulee Ugandan puolelle edelleen satoja pakolaisia viikoittain, Thaimaassa puolestaan on pakolaisia Myanmarista.

Pakolaisapu haluaa muuttaa asenteita

Matkan jälkeen nuoret kiertävät kertomassa kokemuksistaan lähialueensa koulujen oppilaille ja medialle sekä tapahtumissa eri puolilla Suomea.

– Se on itse asiassa meille tärkein päämäärä, että nuoret lähtevät kouluihin kertomaan muille samanikäisille kokemuksistaan. Viestin perille meneminen on tehokkaampaa, jos se kerrotaan oman kokemuksen kautta. Heistä tulee samalla pakolaisuuden puolestapuhujia. Tietenkin me toivotaan, että kiristynyt asenneilmapiiri pakolaisia kohtaan hiljalleen muuttuisi Suomessa.

Näin esimerkiksi Ugandaan lähtevä helsinkiläinen Jasmina Kauta kirjoittaa blogissa Pakolaisavun sivuilla.

– Minusta on itse asiassa julman ironista, että odotan kovasti pääsyä paikkaan, josta sadat tuhannet pakolaiset odottavat pääsyä pois.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot