Mainos
Mainos

Joulu pitää pintansa maallistumisesta huolimatta

Vaikka suomalainen yhteiskunta on maallistunut voimakkaasti viime vuosikymmeninä, on joulu säilyttänyt asemansa yhtenä vuoden kohokohdista.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen selittää joulun horjumatonta suosiota sen monipuolisilla perinteillä.

- Kaikki joulun perinteistä ei liity uskontoon, vaan ne tulevat laajemmalta. Näin esimerkiksi kirkosta vieraantuneille löytyy omat perinteensä, jotka ovat vielä säilyneet, Salminen selittää.

Nykyihmisellä tuntuu olevan tarve yhdistellä useammanlaisista perinteistä itselleen sopivia yhdistelmiä. Tämä näkyy Salmisen mukaan myös esimerkiksi pyhäinpäivän vietossa, jossa perinteisen kirkkopyhän rinnalle on pesiytynyt riehakas halloween.

Tarve aikalisälle

Joulun suosiota selittää Salmisen mukaan myös sen ajoittuminen. Pimeä vuodenaika ja vuoden vaihtuminen luovat Salmisen mukaan tarvetta jollekin erityiselle.

- Tämä on taitekohta, jossa on selkeästi tarve jonkinlaiseen rauhoittumiseen ja vetäytymiseen. Siinä joulu puolustaa paikkaansa olkoon joulun sanoman merkitys mikä hyvänsä, Salminen arvioi.

Tavoista pidetään kiinni

Joulun vietossa näkyy selvästi myös ihmisen tarve pitää vanhoista tavoista kiinni.

- Se näkyy esimerkiksi siinä, että joulukirkossa käydään, vaikka sen henkilökohtainen merkitys ei olisikaan niin suuri.

Joulu onkin viettotapoineen muuttunut Salmisen mukaan ajan mittaan uskonnollisesta juhlasta kulttuuriperimäksi, jossa uskonnollista sisältöä ja kulttuurisia elementtejä on mahdoton erottaa toisistaan.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot