Mainos
Mainos

Joulukuusikauppa kiihtyy – pääkaupunkiseudulla kalleimmat kuuset

Joulukuusikauppa kiihtyy joulun alla. Suurinta kysyntä on isoissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla, joissa kuusta ei niin vain haeta omasta metsästä.

Yhteensä tänä vuonna myydään Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holman mukaan 750 000–800 000 joulukuusta, ja lähes toinen mokoma kaadetaan omista metsistä. Kuusen hankkiminen on niin vakiintunut perinne, että määrät pysyvät vuodesta toiseen melko samoina. Muovikuusten suosio ei ole ainakaan kasvussa, Holma uskoo.

Suurin osa myytävistä kuusista on kotimaisia, mutta lisäksi tuodaan noin 100 000 kuusta Tanskasta ja pieniä määriä Virosta.

Hintaan vaikuttaa kuusen laatu: tasaisen tuuheat, kasvatetut puut ovat kalliimpia kuin suoraan metsästä haetut luonnontilaiset kuuset. Lisäksi koneellistunut metsäteollisuus nappaa usein puista latvat ennen kuin ne ehtivät joulukuusiksi, minkä vuoksi hyvistä ja harvinaisista latvakuusista joutuu maksamaan latvalisän.

Esimerkiksi Helsingissä joulukuusen hinta vaihtelee paristakymmenestä eurosta yli sataankin euroon. Pienemmillä paikkakunnilla kuusen keskihinta jää Holman arvion mukaan 20–50 euroon.

Eri lajikkeiden välillä hintaerot ovat pieniä. Tavallisimman suomalaisen metsäkuusen lisäksi joulukuusikaupassa saattaa törmätä serbian-, musta- ja okakuusiin ja pihtoihin.

Joskus ihmiset yrittävät säästää joulukuusen hankinnassa marssimalla vieraaseen metsään ja kaatamalla puun ilman metsänomistajan lupaa. Holman mukaan kuusivarkaudet ovat kuitenkin yksittäistapauksia, eikä niistä aiheudu suurta taloudellista tappiota alalle.

Suurimmalle osalle Suomen noin 600 viljelijästä kuusenkasvatus jää harrastukseksi.

– Kukaan ei elä pelkistä joulukuusista, Holma sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme