Mainos
Mainos

JOULUMUISTIO: Näin pääset liikkumaan, täältä löydät ruokaa

Suomi rauhoittuu seuraaviksi päiviksi joulun viettoon. Vielä perjantaina aatonaattona liikenne kulkee normaalin perjantai-aikataulun mukaan, mutta lauantaina on syytä varautua muutoksiin ja liikenteen hiljenemiseen.

Lauantaina jouluaattona ja sunnuntaina joulupäivänä junat kulkevat supistetuin aikatauluin. Lauantai-aamuna junat kulkevat poikkeusaikataulun mukaisesti, mutta iltapäivällä raideliikenne hiljenee. Katso tästä jouluaaton ja joulupäivän juna-aikataulut.

Helsingin lähiliikenteen alueella liikennöivät junat Helsinki-Karjaa, Helsinki-Vantaankoski ja Helsinki-Riihimäki/Lahti kulkevat myös poikkeusaikatauluin. Niiden aikataulut voi tarkistaa täältä.

Bussilla kylään ja hautausmaalla

Myös bussiliikenteen aikatauluissa on useita muutoksia ja poikkeuksia jouluna ja vuodenvaihteessa. Aikataulut kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin. Osa vuoroista jää pyhinä kokonaan ajamatta, varsinkin jouluaattona ja joulupäivänä.

Aikataulutiedot pyhäpäivien poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon internetsivuilta.

HSL:n liikenteessä on jouluaattona lauantaiaikataulut, mutta liikenne päättyy noin klo 15. Hautausmaille on lisäliikennettä.

Joulupäivänä liikenne käynnistyy noin klo 11, ja Helsingin sisäisessä liikenteessä noudatetaan sunnuntaiaikatauluja. Seudun muussa bussiliikenteessä liikennöidään vain osaa linjoista ja ne ajavat tavallista harvemmalla vuorovälillä. Tapaninpäivänä on sunnuntailiikenne.

Tarkemmat aikataulutiedot löytyy HKL:n nettisivuilta.

Täydennystä joulupöytään

Joulu tuo muutoksia kauppojen aukioloon. Aattona kaupat saavat pitää ovensa auki puoleenpäivään. Joulupäivänä puolestaan kaupat ovat kiinni, silloin täydennystä joulupöytään voi hakea pienistä elintarvikekioskeista ja alle sadan neliön ruokakaupoista.

Tapaninpäivänä myös alle 400 neliön myymälät saavat olla avoinna neljän tunnin ajan kello 8 ja 18 välillä. Pienet päivittäistavarakaupat saavat kuitenkin olla vapaasti auki läpi joulun.

Alkot ovat aatonaattona auki kello 20:een, mutta joulunpyhät Alkot ovat kiinni.

Apua ahdistukseen ja väkivaltaan

Kriisipuhelimet ja turvatalot auttavat suomalaisia myös joulunpyhinä. Mielenterveysseuran Valtakunnallisen kriisipuhelimen ylläpitäjien mukaan yksinäisyys näkyy joulun aikaan puhelimeen tulevissa soitoissa.

Jouluna päivystävät myös ainakin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja Evankelisluterilaisten seurakuntien ylläpitämä Palveleva puhelin.

Turvataloista auki ympäri vuorokauden ovat esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalotsuurimmissa kaupungeissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme