Mainos
Mainos

Joulurauha julistettiin Turussa

Joulurauha on julistettu perinteiseen tapaan Suomen Turusta.

Joulurauha on julistettu jälleen Turussa. Tilaisuus alkoi Laivaston soittokunnan ja yleisön yhteisesti esittämällä Jumala ompi linnamme -virrellä.

Turun tuomiokirkon tornikellojen lyötyä puolenpäivän lyöntinsä Turun kaupungin kansliapäällikkö Paavo Heinonen astui Brinkkalan talon parvekkeelle, jossa hän luki pergamentille kirjoitetun julistuksen suomeksi ja ruotsiksi. Lyhyt seremonia päättyi Maamme-lauluun ja soittokunnan esittämään Porilaisten marssiin.

Turku on Pohjoismaissa ainoa kaupunki, missä joulurauhan julistaminen on jatkunut lähes katkeamattomana perinteenä keskiajalta. Vanhan lain ja järjestyksen mukaan jokaisen tuli saada nauttia rauhasta aatosta Nuutinpäivään.

1600-luvun joulurauhan julistuksessa asukkaita muistutettiin puhdasoppisuuden tärkeydestä ja Jumalan sanan kuulemisen merkityksestä. Mässäily, juopottelu ja melskaamien sekä väkivalta olivat kiellettyjä. Lisäksi asukkaita varoitettiin palovaarasta.

Alunperin joulurauha julistettiin vain ruotsiksi, mutta vuonna 1711 joulurauha julistettiin ensimmäisen kerran myös suomen kielellä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme