Mainos
Mainos

Jouluvippien maksaminen saattaa olla yllättävän tikkuista

Velkaneuvojat ovat edelleen pulassa pikavippejä myöntävien yritysten kanssa. Velkojen sovittelu on vaikeaa, sillä firmoihin on hankala saada yhteyttä, sanoo Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvontayksikön päällikkö Pekka Mäki.

- Kontaktin saaminen alkuperäiseen velkojaan ei ole helppoa, sillä kaikkia firmoja ei ole edes rekisteröity. Kaiken a ja o olisi, että firmat olisivat rekisterissä ja yhteystiedot olisivat selkeästi esillä.

Käytännössä velkaneuvonnan asiakkaiden velkoja päästäänkin sovittelemaan vasta sitten, kun velat ovat jo perinnässä.

- Siinä vaiheessa sadan euron velka korkoineen ja perintäkuluineen on ehtinyt jopa kolminkertaistua, Mäki muistuttaa.

Velkaneuvojat yrittävät ensisijaisesti päästä sovintoratkaisuun asiakkaiden veloista, mutta usein sopiminen on mahdotonta: yhdellä asiakkaalla saattaa olla 20-30 erillistä velkaa saman perintätoimiston hoidettavana.

Monen kierre pahenee jouluna

Joulun vietto tietää monille velkaongelmia, sillä luottoa ja vippejä otetaan lahjojen ja jouluruokien hankintaa varten. Esimerkiksi Helsingissä apua velkaongelmiin ei kuitenkaan välittömästi saa, sillä kaupungin velkaneuvontaan on kahden ja puolen kuukauden jonot.

Pekka Mäen mukaan jouluvippien ja muiden lainojen ottamista tulisi miettiä tarkkaan jo etukäteen, vaikka pukin konttiin täytettä kaipaisikin.

- Oma takaisinmaksukyky pitää selvittää ennen lainanottoa. Peräämme tässä myös luotonantajan vastuuta. Asiakkaan velanmaksukyky on selvitettävä, jotta se selviää sekä velkojalle että asiakkaalle, Mäki alleviivaa.

Vaikka vippejä otetaan jouluostoksiin, tyypillisempää on, että niillä yritetään paikkailla muita velkoja. Mäen mukaan velkakierteeseen eivät joudu pelkästään nuoret, vaan ongelmia on myös esimerkiksi pienituloisilla eläkeläisillä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot