Mainos
Mainos

JSN:n puheenjohtaja: Kankaanniemen seksiviesteistä kertominen oli asiallista

Tietokirjailija ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen puolustaa median toimintaa Toimi Kankaanniemen seksiviestikohussa.

Sosiaalisessa mediassa on arvosteltu tiedostusvälineitä moralisoinnista ja yksityiselämään puuttumisesta, kun ne ovat uutisoineet Kankaanniemen tekstiviestittelystä. Risto Uimosen mielestä vallankäytön valvonta on tiedotusvälineiden tehtävä, ja poliitikkojen yksityisyyden suoja on tavallista kansalaista heikompi.

– Tämänkaltaiset asiat kuuluvat Suomessa ja muuallakin normaaliin mediajulkisuuteen. Jos tiedotusvälineet eivät niistä kertoisi, sosiaalinen media nostaisi ne esiin. Tiedotusvälineet joutuisivat yleisön silmissä naurettavaan valoon, jos ne vaikenisivat tällaisista asioista.

- Meillä on aiemminkin ollut vastaavia moraalisia kohuja ja mielestäni niissä on isketty paljon pahemmin yli, Uimonen sanoo ja viittaa Ilkka Kanervan ympärille syntyneeseen viestikohuun.

– Mielenkiintoista tässä on se, että kohu syntyi Kankaanniemen kotimaakunnan lehden, Keskisuomalaisen, kirjoittelusta. Yleensä pääkaupunkiseudun lehdet ovat nostaneet tällaisia tapauksia esiin. Vallankäytön valvonta kuuluu tietysti myös maakuntalehdille.

– Kyse on moraalisesta hairahduksesta ja yksityisasiasta, joiden kuulumisesta julkisuuteen voi perustellusti olla montaa mieltä. Julkisen sanan neuvosto on perinteisesti edustanut kantaa, jonka mukaan poliitikon yksityisyyden suoja on hyvin matala. Jos tällaisia asioita kerrottaisiin yksityisestä ihmisestä, se olisi kokonaan toinen juttu.

Uimosen itse päätoimittajana laittaisi asialle jo pisteen, jos tapauksessa ei mitään uutta ilmene. Hänen mielestään viestikohu ei tällä kertaa haudannut alleen tärkeämpiä uutistapahtumia.

– Tämä osuu sellaiseen ajankohtaan, että tässä nyt ei ilmeisesti ole suurta vahinkoa tapahtunut muiden asioiden kustannuksella. Ei voida sanoa, että media olisi keskittänyt huomionsa vääriin asioihin. Hallituksestakaan ei ole oikein tietoja herunut. Sanoisin, että kyse on ollut lainausmerkeissä pieni välipala media-agendalla.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme