Mainos
Mainos

Juha Hurme: Hullu

Arvio: Pertti Nyberg

(Teos 2012)

Kirjassa on filosofisia pohdiskeluja. Kuten että jos tuolissa on neljä jalkaa ja kun koirassa on myös neljä jalkaa, niin mistä tietää kumpi on kumpi. Hyvä kysymys. Tai että kun ihmisellä on kaksi kättä, niin onko hänet siitä syystä aina naulittava ristille. Vielä parempi kysymys.

Naulittava on, taakat on kannettava, vaikka ne tulisivat tuosta vain. Kuten elämässä usein tulee. Tuosta vain. Kuten että tulee hulluksi.Tuosta vain.

Kirjan päähenkilö tulee siis hulluksi, joutuu suljetulle osastolle, elää mömmöissä, tapaa erikoisia ihmisiä ja lopulta parantuu. Kuolema on läsnä koko ajan, kuten elämässä muutoinkin, mutta Hullussa se on vieressä. Elämän ja kuoleman raja on arkijärjellä selvä, mutta hullu ei voi tietää, onko elossa vai kuollut.

Eikä hullu välttämättä voi tietää, miksi tuli hulluksi. Lataamossa on paljon huumeiden käyttäjiä ja yksi anorektikkokin. Ja sitten on tämä kirjan päähenkilö, jota vaivaa vanhat kauhut, ehkä dominoiva kuolemaa tekevä äitikin. Äiti kuolee, poika parantuu.

Kirjan kirjoittaja Juha Hurme tuli itsekin hulluksi ja parantui, mutta hänen mukaansa tämä kirja ei ole omaelämänkerrallinen vaan sepitettä. Ja vaikka olisikin sepitettä, omakohtainen hulluksi tuleminen tekee tästä kirjasta uskottavan.

Kirjan parasta antia ovat kuvaukset omista tunnetiloista ja lataamon muista asukkaista. Oikeastaan hullut - tai ainakin nämä väliaikaishullut - ovat melko tavallisia ihmisiä. He nyt ovat sitten vain hieman väsähtäneet ja äly on hetkeksi jättänyt.

Hurme kirjoittaa humoristisesti ja toteavasti. Näin nyt vain on käynyt ja tällaisia me olemme, kun emme ole enää järjissämme.

Kirjassa on myös absurdeja tarinoita, joiden avulla jokainen voi pohtia, missä menee hulluuden raja. Onko sitä rajaa? Ehkä se raja menee harhoissa ja äänissä, mutta mistä voimme sitten lopulta tietää, jos jokin muiden harhaksi näkemä asia onkin totta - muut eivät vain näe sitä. Niinpä, onko raja jo ylitetty?

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme