Mainos
Mainos

Juha-Pekka Tikka: 130 päivää – Sauli Niinistön vaalikampanjan lokikirja

Arvio: Jussi Lähde

(Kansalliskustannus)

Minusta on rehtiä arvioida kirjoja siinä sarjassa, johon ne on kirjoittajansa toimesta kirjoitettu. Naurettavimmat ja lapsellisimmat “kritiikit” syntyvät silloin, kun arvioijan mielestä kirjan tulisi olla tyystin toisenlainen, toista lajityyppiä.

Toimittaja Juha-Pekka Tikan kirjoittama “130 päivää” on lokikirja Sauli Niinistön vaalikampanjasta. Kirjana se on yhtä yllätyksetön ja täsmällinen kuin vuosia ajossa olleen mersun huoltokirja.

130 päivää ei ole poliittinen juorukirja eikä se pyri syväluotaavaan analyysiin yhteikuntamme nykytilasta. Se ei ole ollut sen paremmin kirjoittajan kuin kustantajan tavoitteena.

Lokikirjaksi 130 päivää on varsin tarkka. Ehdottomasti suurin ansio on siinä, että kirjassa kuuluu presidenttiehdokas Sauli Niinistön ääni, se ääni, jonka kuulivat kymmenet tuhannet ihmiset vaalitilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Tämä on tärkeää kahdesta eri syystä.

Virassaan aloittaneen tasavallan presidentin keskeiset näkemykset omasta presidenttiydestään ja isänmaan haasteista ovan nyt yksissä ja samoissa kansissa. Samalla lukija voi vertailla toisiinsa Niinistön vaalitilaisuuksien agendaa ja televisiostudioiden todellisuuden asialistaa.

Toimittajana Juha-Pekka Tikka on parhaimmillaan havainnoidessaan ihmisten sanomisia ja tekemisiä sekä niiden välistä ristiriitaa. Tähän tuima kampanjatahti ei ole antanut aikaa. Tikka on pistänyt itsensä ja omat havaintonsa sivuun, omaksunut kirjurin roolin.

Tässä päätöksessä on ollut puolensa, kirjan lukija pääsee kohtuu hyvin seuraamaan vaalikampanjan etenemistä, joskin kampanjan ydintiimi ja nykyinen persidenttipari ovat saaneet elää elämäänsä kohteliaalta havainnoitsijalta rauhassa.

130 päivää on tärkeä dokumentti, sitä se on. Dokumentti. Kirjan taitto ei joka hetki palvele lukijaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Jussi Lähde on kirjailija, blogisti ja yritysviestinnän ammattilainen.

Kirjoittaja kirjoittaa parhaillaan Riikka Kämpin kanssa Pekka Haaviston vaalikampanjasta kertovaa kirjaa “Sydänten presidentti” (Helsinki-kirjat). Kirja julkaistaan toukokuussa 2012.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme