Mainos
Mainos

Juha-Pekka Tikka: 130 päivää

Arvio: Lenita Toivakka

(Kansalliskustannus)

Niinistö oli suomalaisten vahva ennakkosuosikki presidentiksi ja monia varmasti kiinnostaa, mitä kaikkea kulisseissa tapahtuikaan. 130 päivää kirjassa kuvataan kampanjan taustaja, käänteitä ja peliä kulisseissa ja etenkin mediassa.

Saulin vahva, oma rooli kampanjansa rakentajana kuvattiin kirjassa selvästi. Kampanja oli Saulin näköinen ja mitä muuta se olisi voinutkaan olla, kun taustatiimi oli pieni ja presidenttiehdokkaan oma panos niin suuri. Kampanjan perussanoma oli aidosti ja rehellisesti ehdokkaan näköinen.

Kirjan mukaan presidenttiehdokkaalla ei valmiita puheita ja referaatteja kampanjatilaisuuksissa ollut. Saulin sanoma vetosi suomalaisiin ja onkin hienoa, että kirjassa on taltioitu sanasta sanaan hänen puheitaan ja ajatuksiaan tv-väittelyissä. Ajatuksia herättävää luettavaa näin vaalien jälkeenkin.

Tiedotusvälineiden roolia kampanjan eri vaiheissa kuvataan paljon. Välillä nostettiin Paavoa, lopuksi Haavistoa. Kisaa haluttiin ja ennakkosuosikin mollaaminen on toimittajien itsensäkin mukaan ammattiin kuuluvaa kriittisyyttä. Media halusi kisan. Gallup-tulkintojen erilaisuutta käydään tarkasti läpi. Toki ne on hyvä avata, mutta näin jälkeen päin, ei ehkä näin perusteellisesti. Sen sijaan enemmän olisi voinut kiinnostaa Niinistön, Jennin ja Kortelaisen pistäytyminen kenkäostoksille...

Parasta kirjassa on ehdottomasti presidenttiehdokkaiden puheiden taltiointi. Näitä tuntuu hyvältä lukea uudelleen. Viisaan ja pohdiskelevan presidenttimme jokainen sana on ajateltu ja merkityksellinen.

Kirja on nautinnollista luettavaa, sillä näitä ajatuksia näin koostettuna ei muualta löydä.

"Jos sinun haltuusi jotain uskoo, sinä hoidat sitä tunnollisemmin ja huolellisemmin kuin omia asioitasi. Meidän on tärkeämpi kuin minun", toteaa viisas presidenttimme useaan kertaan 130 päiväisen kampanjansa aikana ja tarkoittaa sitä. Suosikkilauseitani.

Kansanedustaja Mikkeli (kok)

Kirjojen parissa rentoudun ja pakenen arjen kiireitä. Valitettavasti eduskuntatyön ollessa kiivaimmillaan tulee luettua aivan liian vähän. Kommentaattorina lukemiselle järjestyy aikaa. Tämä tekee minulle "työnarkomaanille" tosi hyvää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme