Mainos
Mainos

Juha Tantun Armi Ratia -henkilökuva vihdoin julki

Armi Ratian (1912-1979) syntymän 100-vuotispäivän kunniaksi ensi viikon perjantaina julkaistaan kokeneen journalistin Juha Tantun (1936-1998) henkilökuva Marimekon luojasta. Teos jäi aikoinaan julkaisematta, sillä Ratian läheisimmät ystävät tuomitsivat sen liian "intiimiksi" ja Armi Ratia uskoi heitä.

Tanttu ja Ratia olivat silti loppuun saakka hyviä ystäviä, joita yhdisti lukeneisuus ja samanhenkisyys. Ratia jopa nimesi Tantun testamentissaan ensimmäiseksi valitsemaan kirjastostaan haluamansa kirjat.

1960-luvun lopulla Juha Tanttu seurasi tiiviisti vuoden verran Armi Ratian elämää Marimekossa tehdessään henkilökuvaa. Hän keräsi materiaalia kirjaansa varten kulkemalla Ratian kanssa Marimekon tehtaalla ja liikkeissä, työmatkoilla, Bökarsin kartanossa ja saaristossa. Samalla he kävivät pitkiä keskusteluita esimerkiksi Armin lapsuudesta, peloista, rakkaudesta, liike-elämän periaatteista ja johtamisesta.

Teoksesta käy ilmi, että Armi ja hänen miehensä Viljo Ratia olivat hyvin yrittäjähenkisiä. He kokeilivat ensin kanalan pitoa, mutta kanojen niskojen vääntäminen kävi luonnolle. He keksivät elintarvikekorttikotelon, mutta tukevaa paperia ei saanut ja kotelot hajosivat nopeasti. Vuonna 1948 oli vuorossa mattokutomon perustaminen, sitten vahakankaiden painaminen.

Vuonna 1951 Ratia perusti Marimekon, jonka idea oli tehdä jotain aivan muuta kuin kukkakuoseja, joita kaikki tekivät. Ajattomien ja selkeiden kuosien menestys yllätti ja loppu onkin historiaa.

Kirjassa puhuvat myös Armin läheiset, kollegat ja Marimekossa työskentelevät. Teos kertoo myös Marimekon historian vuoteen 1969, jolloin valta yhtiössä vaihtui.

Teoksen kuvatoimituksesta on vastannut Armi Ratian poika Ristomatti Ratia.

Merkkipäivän kunniaksi Marimekko on painanut erikoiserän kankaita, jotka Armi suunnitteli Marimekon alkuvuosina. Suomen Käsityön Ystävät kunnioittaa Ratiaa ottamalla uudelleen tuotantoon hänen 22-vuotiaana 1934 suunnittelemansa Maan uumen -ryijyn.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme