Mainos
Mainos

Jukka Itkonen: Leikkihaitari, Valitut lastenrunot 1986-2010

Arvio: Terhi Hyvärinen

(Otava) Kuvittanut Matti Pikkujämsä. Toimittanut Sanna Jaatinen

Kirjailija Jukka Itkosen 60-vuotissyntymäpäivän kunniaksi julkaistu Leikkihaitari on kulttuuriteko. Monelta vuosikymmeneltä kootut runojen helmet osoittavat, että Itkonen on Kirsi Kunnaksen veroinen riimittelijä ja myös samanveroinen humoristi. Matti Pikkujämsän naivistiset kuvat tukevat mainiosti kirjan sanomaa.

Itkosen henkilöt ovat nykyaikaa; esimerkiksi pullonkerääjä Lasu Riekale, puhelinmyyjä G.S.M. Uivelo tai sisäministeri Vihtori Munakas, jonka "Autoon ei voi nähdä sisään; tuotekehittelyn tulos. Olen sisäministeri. Kurkistelen ulos."

Itkosen lorumaailma on mukavasti vinksallaan pohjautuessaan perinteeseen. Satu ei mene saunaan, vaan "Satu meni työhön, huhki puoleenyöhön, sitten väsähti. Satu meni vessaan, siellä istuessaan, melkein nukahti." Harakka ei keitä huttua, vaan "hangella halkoja hakkaa". Lennä, lennä, leppäkertun sijaan toivotellaan "Häivy, häivy, hämähäkki, älä lasta piinaa." Nuku, nuku, nurmilintu, väsy västäräkki" päättyy: "Jos ei uni tule, vedä päähän säkki."

Ihastuttavia runoja, joissa on myös elämänviisautta, kuten Tili-tali -runossa, jossa poika soittelee leikkihaitarilla, jossa cee on ylin äänistä ja cee on myöskin alin. Hän kadehtii mestareita, joilla on urut ja harmonikat, kunnes tajuaa: "Niin soitin, ja silloin ymmärsin, kuinka puhdas voi ääni olla, vaikka sen sitten soittaisi leikkihaitarin asteikolla."

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme