Mainos
Mainos

Jukka Koskelainen: Rakas rappio - pelastus ja perikato länsimaisessa ajattelussa

Arvio: Pertti Nyberg

(Atena 2012)

Olethan kuullut, että asiat ovat nyt jotenkin huonosti. Itse asiassa koko nykyinen elämäntapamme on rappiolla. Mutta jokin aika sitten asiat olivat paremmin, eikö niin? - ehkä 50-luvulla tai sata vuotta sitten tai ainakin antiikin Kreikassa.

Erilaisten filosofien, kirjailijoiden ja jopa tavallisten ihmisten mielessä asiantila on aina sama: nykyhetki on huonompi kuin edellinen hetki.

Esseisti Jukka Koskelainen listaa kirjassaan suuren joukon ajattelijoita, jotka jakavat käsityksen nykyisestä rappiosta ja paremmasta eilisestä. Näin ajattelevien porukka on laaja, sillä monien filosofien lisäksi Koskelainen löytää yllättäviä ryhmiä, jotka toistavat vanhaa rainaa. Esimerkiksi maailmakuulujen ruotsalaisten dekkaristien perussanoma tuntuu Koskelaisen mielestä olevan, että ruotsalainen kansankoti pikkukaupunki-idylleineen on muuttunut pahuuden pesäksi.

Koskelainen käy läpi utopioita Etelä-Amerikasta Neuvostoliittoon ja uppoutuu 1900-luvun rappiokirjallisuuden helmeen, Länsimaiseen perikatoon. Perussuomalaisten vaaliohjelman haikailu Suomen kultakauden taiteeseen postmodernistien kokeilujen sijaan saa myös huomionsa. Juuri politiikassa populistiset liikkeet ovat haikailleet johonkin myyttiseen hyvään menneisyyteen. Tästä haikailusta päästäänkin fasistien ja natsien maailmankuvaan.

Koskelaisen valtava tietämys ajattelijoista ja historiasta tekee tästä kirjasta nautittavaa luettavaa. Liikkuminen samanaikaisesti historian eri vuosituhansilla ja hyvin monilla elämänalueilla tekee tekstistä uskottavamman kuin jos olisi keskitytty vain vaikkapa vain filosofien ajatuksiin.

Valistunut nykyihminen toki tiedostaa, että ennen ei ollut paremmin, mutta kysymys siitä, voisiko huomenna olla vielä paremmin, jää kirjassa auki. Koskelaisen mukaan nykyiset radikaalit liikkeet kuten Occupy Wall Street tai Attack ovat sinänsä myönteisiä, mutta muistuttaa, että tällaisten liikkeiden lopputulos ei välttämättä ole se, mitä niiden jäsenet haikailevat.

Hyvää tarkoittavien hankkeiden lopputulos saattaa olla myös jotain negatiivista. Koskelainen muistuttaa, että esimerkiksi 60-luvulla alkanut vapautuminen on tuonut paljon toivottuja uudistuksia, mutta samalla myös esimerkiksi nettipornoa, jota lapsetkin voivat vahingossa katsoa sekä muuntohuumeita, joita ei nykyvauhdilla edes ehditä luokitella kielletyiksi aineiksi.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme