Mainos
Mainos

Jukka Laajarinne: Leikkiminen kielletty - kontrolliyhteiskunnan lapset

(Atena)

Kuulin Jukka Laajarinnettä koulun vanhempainillassa ja vaikutuin opettaja-kirjailijan rohkean kriittisistä ajatuksista.

Laajarinne korosti puheenvuorossaan asioita, jotka allekirjoitan: Nykylapsen maailmassa vapaata leikkiä on keskimäärin liian vähän ja harrastuksia liikaa - lapsi ei saa rauhassa kehittyä omaksi itsekseen. Moni vanhempi näkee lapsen itsensä jatkeena ja siirtää oman elämäntapansa suoraan lapselle: lapsesta tehdään suoritusyhteiskunnan jäsen, oravanpyörässä pyörijä, joka laitetaan elämään vanhempansa - ei itsensä - näköistä elämää.

Kirjankin peruskysymys kuuluukin: Miksi lapseen suhtaudutaan kuin keskeneräiseen projektiin, joka pitäisi saada valmiiksi sovitussa aikataulussa? Miksi rakastamme lasta vain sellaisena, jollaiseksi haluamme hänet muuttaa?

Kysymykset ovat niitä tärkeimpiä, mutta kirjassa vastaukset jäävät puolitiehen - hyvin filosofiselle tasolle. Vastauksia etsitään filosofian lisäksi historiasta. Livealustuksessa kuullut herkulliset esimerkit jäävät kirjasta puuttumaan. Johdonmukainen, raikkaan kriittinen ote kuitenkin viehättää; esimerkiksi nykymuotoinen aktiivinen kasvatusote palvelee kirjoittajan mielestä lähinnä talousjärjestelmää.

Käytännön kasvatusoppaaksi teoksesta ei varsinaisesti ole, mutta ajatusten herättäjänä se toimii mainiosti. Peruskonkluusio on helppo allekirjoittaa: unohdetaan vaatimukset ja jätetään lapset leikkimään rauhassa!

Kirsi-Marja Peräkylä on MTV:n kotimaan uutisosaston päällikkö. Hän on ikuinen lukutoukka, joka siirtää mieluusti klassikon sivuun kiinnostavan nykykirjan tieltä. Harrastaa kirjallisuuskeskustelua paitsi arjessa, myös Helsingin Tammisalossa toimivassa lukupiirissä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme