Mainos
Mainos

Julkinen suru hidastaa omaisten toipumista

Espanja,-bussiturma-19.4.2008

Omaiset voivat tuntea, että yksityinen suru ryöstetään kaikkien yhteiseksi, sanoo kriisipsykologi Salli Saari.

Tsunami, Konginkangas, Jokelan joukkosurma. Kriisipsykologi Salli Saari on nähnyt lukuisia kertoja omaisten yrittävän selviytyä musertavalta tuntuvasta surusta.

Selviämisprosessi on aina yksilöllinen, eivätkä kaikki välttämättä tarvitse ammattiapua.

- Olennaista on, että pääsee puhumaan ja käsittelemään asiaa. Eivätkä kaikki välttämättä edes käsittele asioita puhumalla. Olemme kuitenkin ajatelleet, että puhe on se tehokkain keino. Monet sanovat puheen edellyttävän sitä, että on puheen arvoiset korvat kuulemassa.

Saaren kanssa MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Ulkoministeriön Malagan bussiturman uhrien avustustiimin päällikkö Virpi Kankare kertoo, että eilen Helsinki-Vantaan lentokentälle Malagasta saapuneet turmasta selviytyneet olivat hyvin haavoittuvaisessa tilassa.

- He olivat kuin hiljaisia paketteja, jotka menivät kotiin purkausta kohti. He halusivat päästä pois siitä tilanteesta.

Salli Saaren mukaan onnettomuuden jälkeinen sokki aukeaa luonnollisesti, kun pääsee turvaan ja läheisten luo. Lukkojen aukeamiseen tarvitaan rauhaa, ja tunnetta, ettei tarvitse enää ponnistella ja pitää itseään koossa tuntemattomien silmien edessä.

Uhrien omaisille läheisen menettämisen suru on sama, kuin mitä kuka tahansa läheisen menettänyt joutuu kokemaan. Heille tarjotaan samalla tavalla kriisiapua, kuin normaalisti läheisen kuollessa.

Poikkeuksellisen selviämisprosessista tekee surun julkisuus.

- Julkisuudessa surusta tulee yhteinen, ja silloin yhteisen asian kautta ihmiset pääsevät käsittelemään omia henkilökohtaisia asioitaan.

Julkinen huomio voi toisaalta auttaa asian käsittelyssä ja toisaalta hidastaa toipumista.

- Se viivästyttää reaktioita. Ei pääse niin nopeasti eteenpäin kuin yksityisessä surussa. Saattaa myös olla, että koetaan, että oma yksityinen suru ryöstetään kaikkien yhteiseksi, Saari pohtii.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot