Mainos
Mainos

Julkisen sektorin palkkaneuvottelut alkavat - Onko luvassa lakkoja?

Neuvottelut julkisen sektorin palkansaajien työehdoista alkavat tänään. Kuntien ja valtion palveluksessa olevien yli puolen miljoonan henkilön palkankorotukset tulisi neuvotella valmiiksi lähiviikkojen aikana. Kunnissa takaraja on tammikuun lopussa. Valtiolla on aikaa pari viikkoa pidempään ja kirkolla maaliskuuhun.

Kiistat koskevat pääosin palkkoja. Niiden ohella neuvoteltavaksi tulee kuitenkin myös työelämää koskevia laadullisia kysymyksiä.

Kunta-alan sopimukset ovat voimassa vuoden loppuun asti. Nyt neuvotellaan vain palkankorotuksista. Jos sopua ei synny, sopimukset voidaan irtisanoa. Se merkitsee sitä, että esimerkiksi työntekijäpuoli voi tehostaa vaatimuksiaan lakoilla helmikuussa.

Palkansaajajärjestöt ilmoittivat joulun alla yhteisellä kannanotolla "tehostavansa jo käynnistämiään järjestöllisiä toimia".

Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee yli 430 000 henkilöä. Vain Tehyn jäsenten palkat on sovittu.

Julkinen sektori on viime vuosina pärjännyt hyvin palkkakilpailussa. Palkansaajajärjestöt katsovat, että nyt on vain kurottu umpeen vuosikymmenten ajan syntynyttä jälkeenjääneisyyttä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot