Mainos
Mainos

Junaliikenne kärsii – vandaalia odottavat jättikorvausvaatimukset

Ensi viikon junaliikenteen sotkenut ilkivalta ei ole ainutlaatuinen tapaus Vantaalla. Lähes tarkalleen vuosi sitten, 18. kesäkuuta, samaisella Rekolan rata-alueella sytytettiin useita tulipaloja yön aikana.

Yksi paloista tuhosi täysin saman turvalaitekaapin, joka hajotettiin ilkivaltaisesti myös viime yönä.

– Tilanne on käytännössä sama kuin viime vuonna, kun kyseinen kaappi poltettiin Rekolassa. Silloin vaikutukset olivat vastaavanlaiset, ja vian korjaaminen kesti noin viikon verran, kertoo Liikenneviraston rautatieliikenteen ohjauksenpäällikkö Atte Kanerva.

– Turvajärjestelyjä on parannettu viime vuodesta, mutta ihan selvästi asiassa on vielä työsarkaa jäljellä. Ilkivalta on siinä mielessä hankala ongelma, että sitä on vaikea estää ennalta.

Viime kesänä tulipaloista epäilty nuorukainen saatiin kiinni melko pian teon jälkeen. Tekohetkellä 17-vuotias mies on kiistänyt syyllistyneensä liikennetuhotyöhön, mutta on myöntänyt tulen varomattoman käsittelyn.

Jutun käsittely alkoi Vantaan käräjäoikeudessa tämän kuun alussa. Liikennevirasto ja VR vaativat nuorukaiselta yhteensä yli 600 000 euron korvauksia muun muassa junien myöhästymisestä ja laitteiden korjauksesta.

Ilkivalta tuhosi radan turvalaitteet

Viime yönä Vantaan Rekolan asemalla hajotettiin ilkivaltaisesti turvalaitekaappeja, mistä johtuen raiteiden opastinjärjestelmät eivät ole käytössä ja junat joutuvat ajamaan hiljennetyllä nopeudella tapahtumapaikan ohitse.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos tutkii tapausta.

Junat ovat myöhästelleet tänään 10-20 minuuttia, ja kaukoliikenteessä muutamia junavuoroja on jouduttu perumaan. VR:n mukaan junaliikenne tulee takkuilemaan ainakin maanantaista torstaihin saakka.

– Oletan, että ensi yön aikana tilannetta saadaan jonkin verran parannettua eli junaliikenne saadaan soljumaan hieman paremmin. Toisaalta huomenna palataan normaaliin arkiliikenteeseen, joten junia joudutaan perumaan ruuhka-aikoina, Kanerva toteaa.

Ongelmat koskevat Helsingistä pohjoiseen ja itään päin kulkevia junia, mikä vastaa merkittävää osaa junaliikenteestä.

– Tuhotussa turvalaitekopissa on samassa virransyöttö, opastinjärjestelmä ja ilmaisujärjestelmä, joten tällä hetkellä me emme pysty turvalaitteiden avustuksella turvaamaan junaliikennettä. Junaliikenne saadaan kyllä sujumaan mutta poikkeusjärjestelyin.

Vantaan poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja ja vihjeitä tapauksesta numeroon 071 873 6821.

Katso Hannu Hallamaan juttu (Seitsemän uutiset 12.6.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme