Mainos
Mainos

Junaliikenteen ohjaus uudelle yhtiölle?

Uusi valtionyhtiö voisi tulevaisuudessa vastata liikenteenohjauksesta rautateillä, merellä ja tieliikenteessä. Näin ehdotetaan liikenteenhallinnan tulevaisuutta käsittelevässä selvityksessä.

Liikenneviraston lakiasiainjohtaja kertoo, että selvityksessä parhaana vaihtoehtona on pidetty uuden valtio-omisteisen osakeyhtiön perustamista. Saman katon alle tulisivat rautateiden ohjauksen lisäksi tie- ja meriliikenteenohjaus. Yhtiö toimisi valtion omistajaohjausosaston alaisuudessa.

Etenkin junaliikenteen ohjaus on selvityksen mukaan irrotettava nykyisin työtä hoitavasta VR:stä. Muutoksiin ajaa kilpailun avautuminen. Tavaraliikenne on jo avoin kilpailijoille ja henkilöliikenteen avaamista kaavaillaan.

-Yleisesti on ajateltu, että neutraalin kilpailun suhteen ei ole reilua, että VR yhtenä liikennöitsijänä ohjaisi liikennettä. Se voi myös estää kilpailun syntymistä, lakiasiainjohtaja Rami Metsäpelto sanoo.

Ministeriön mukaan jatkotoimista päätetään, kun vaihtoehtoihin on perehdytty tarkasti.

Liikenneministeriö teetti selvityksen Liikennevirastossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme