Mainos
Mainos

Juomaveden fluoripitoisuus on suojellut sepelvaltimotaudilta

Kaivoveden fluoripitoisuudella on havaittu olleen yhteys sepelvaltimotaudin esiintymiseen. Fluorin samankaltainen suojaava vaikutus on myöhemmin heikentynyt.

Juomaveden tarpeeksi korkea fluoripitoisuus näyttää olevan yhteydessä sepelvaltimotaudin esiintymiseen.

Helsingin ja Oulun yliopistojen tutkijat huomasivat, että juomaveden fluoripitoisuus selittää alueellisia eroja sepelvaltimotautikuolleisuudessa Suomessa vuosina 1961-1995.

Jos kotikunnan kaivovedessä oli vuonna 1958 fluoria 0,15-0,30 milligrammaa litrassa, sepelvaltimotautikuolleisuus oli 1960-luvulla 22 prosenttia pienempi kuin kunnassa, jossa fluoria oli 0,06 milligrammaa litrassa tai vähemmän.

Fluorin suojaava vaikutus heikkeni ajan myötä, mutta oli havaittavissa vielä 1990-luvulla. Muutos voi johtua fluorihammastahnojen tulosta markkinoille.

Suomalaistutkijat kertovat tuloksesta helmikuun lopulla julkaistussa European Journal of Cardiovascular Prevention Rehabilitation -lehdessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme