Mainos
Mainos

Juomaveden uraani heikentää miesten luustoa?

Juomaveden uraani voi lisätä miesten luuston hajoamista, kertoo tuore Säteilyturvakeskuksen tutkimus.

Säteilyturvakeskuksen selvityksessä tutkittiin Etelä-Suomesta 146:ta miestä ja 142:ta naista, jotka olivat käyttäneet porakaivovettä keskimäärin 13 vuotta. Naisilla luustomuutoksia ei havaittu. Miehillä vastaavasti muutoksia havaittiin.

Naisten luuaineenvaihduntaan vaikuttavat myös esimerkiksi vaihdevuodet ja hormonien käyttö, jotka tutkimuksessa saattoivat peittää uraanin mahdollisen vaikutuksen.

Koehenkilöiden verestä mitattiin luuaineenvaihdunnan nopeutta kuvaavia aineita. Aineiden kohonneet pitoisuudet viittaavat lisääntyneeseen luun hajoamiseen. Etenkin Etelä-Suomen graniittialueiden porakaivoista on mitattu hyvin korkeita uraanipitoisuuksia. Tavallisten rengaskaivojen ja vesilaitosten vesien uraanipitoisuudet ovat yleensä pieniä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot