Mainos
Mainos

Juontajan perusoppaaseen on sisällytetty aivan kaikki - lausumisesta lähtien

Elina Saksala: Ammattina juontaja

Arvio: Pertti Nyberg

(Like 2012)

Televisioon ja radioon on tunkua ja nykyisin alalle haluaville on jopa käytännöllisiä oppikirjoja. Ammattina juontaja -kirja kertoo nimensä mukaisesti juontajan ammatista ja ominaisuuksista, joita hyvältä juontajalta odotetaan.

Kirja lähtee ihan perusasioista kuten alalle rekrytoinnista, journalistin ohjeiden esittelystä ja erilaisista vuorovaikutustaitojen selvittelystä. Suurin osa ohjeista on alalla pitkään olleille hieman yksinkertaisia, mutta juontajan ammatista haaveilevalle ihan relevantteja. On esimerkiksi hyvä pyrkiä erottamaan karisma ja toisaalta terve ja epäterve narsismi.

Itseäni innosti eniten kirjaan sisällytetyt suomalaisten tunnettujen juontajien omaelämänkerralliset kertomukset alalle tulosta ja itse juontajan ammatissa olosta. Esiteltyjä ihmisiä on 14 ja he edustavat eri ikäryhmiä, miehiä ja naisia sekä radiota ja televisiota.

Useimmat juontajat näyttävät ajautuneen juontajiksi melkeinpä puolivahingossa. Monet ovat olleet ihan perustoimittajia, jotka sitten erilaisten onnellisten sattumusten seurauksena ovat päätyneet juontajiksi.

Etenkin monen vanhemman polven juontajan teksteistä huokuu ajatus vaikeuksista, jotka johtuivat siitä, että yhdestä tuotantoryhmän jäsenestä on tullut kuuluisuus. Sen sijaan nykypolven juontajilla on ollut vähemmän ongelmia - ehkä juontajan ammatti ei enää nouse toimituskulttuurissa sellaisiin sfääreihin kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Kirjaan sisällytetty Hannu Taanilan tarina on muuten ihan omaa luokkaansa - hänen kirjoitustaan lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, että paljon on jäänyt hampaankoloon.

Kirjan ongelmana on, että siihen on pyritty sisällyttämään lähes kaikki asiat, mitä juontajan mahdollisesti jossain tilanteessa pitäisi tietää. Ehkä vieraskielisten nimien lausumiseen olisi sopinut jo toinen oppikirja.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme