Mainos
Mainos

Jussi Lähde: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

Presidentti Martti Ahtisaaren lehdistöpäällikkönä tunnetuksi tullut Jussi Lähde on kiinni presidenttipelissä: pian ilmestyy kirja Sydänten presidentti. Vihreiden Pekka Haaviston vaalikampanjasta kertovan kirjan Lähde on tehnyt yhdessä Riikka Kämpin kanssa.

-Kirjan peruskysymys on, onko Suomen presidentinvaaleilla ja politiikalla enää mitään tekemistä keskenään, kertoo Lähde. -Siis valittiinko valtionpäämiestä presidentin tehtäviin vai äänestettiinkö jostakin aivan muusta.

Helsinki kirjat -kustantaman teoksen on määrä ilmestyä toukokuun lopussa.

Lähde työskentelee nykyisin kirjoittamisensa ohella viestinnän strategiakonsulttina.

-Nyt kun sain tuoreimman kirjoitustyön valmiiksi, rupean lukemaan muiden kirjoittamia kirjoja, nauraa Lähde.

-Kun kirjoitan itse, en lue.

Ensimmäisenä Lähteen olisikin pakko tarttua mahdollisimman läheisen aiheeseen: Jukka-Pekka Tikan kirjaan Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta, joka on arvioitu sivulla mtv3.fi/kirjat/mielelkiintoiset kirjat.

Lähde on myös koonnut viisi tärkeintä kirjaa, jotka hän haluasi antaa tärkeälle nuorelle.

Hän muistelee kiitollisuudella oman kotinsa kirjallista ilmapiiriä.

-Tapettien sijaan kotona oli seinillä kirjahyllyjä. Viisaalla isälläni oli tapana ruokkia nuorten lukijoiden nälkää pohtimalla ääneen, ettei jokin teos ollut vielä meille pojille sopiva. Tartuimme kirjalliseen uistimeen oitis, Lähde hymähtää.

Lähteen antamat lahjat ovat usein kirjalahjoja ja divareista kotoisin.

-Useat tämänkin listan kirjat ovat sellaisia, että ostan antikvariaateista ja messuilta jokaisen vastaantulevan kappaleen. Kyllä se ihminen, jolle ne kirjat tulee lahjoittaa tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin.

Lähde muistuttaa, että hyvä kirja ei vanhene milloinkaan. Kirja on aina ajankuva, joka toimii peilinä myös omaan aikaamme.

Jussi Lähde: Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle

Roald Dahl: Danny the Championship of the World / Danny, maailmanmestari

“Älä ikinä hukkaa yhteyttäsi lasten- ja nuortenkirjoihin.” Tämä on yksi keskeisiä ajatuksia, joita olen koettanut laajalti levittää. Nuortenkirjoja on mukava lukea varsinkin vierailla kielillä. Parhaat nuortenkirjat, kuten Roald Dahlin Danny, ovat kirjoja kaikenikäisille ihmisille, joiden ajatus on säilynyt nuorena.

Danny on koulupoika, joka asuu isänsä kanssa englantilaisessa kylässä 1950-luvulla. Maailman muutos ajaa Dannyn isän bensa-asemalla säihkyvällä loistoautolla ja öykkärimäisen grynderin ehdotuksen myötä. Kyläläiset käyvät vastarintaan ja idean keksii… aivan niin.

Hienon kirjan lisäksi voi esitellä upean kirjoittajan. Dahlin tuotannolla on nuorelle ihmiselle huomattavasti enemmän annettavaa kuin puhtoisen Danny-pojan seikkailut.

Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi

Jäniksen vuosi antaa tämän päivän nuorelle lukijalle huomattavasti enemmän kuin Tuntematon sotilas tai Täällä Pohjantähden alla –trilogia. Jäniksen vuosi myös tunnetaan kansallisaarteistamme maailman nuorison keskuudessa parhaiten.

Vatasen ja jäniksen tarina – pako yhteiskunnan ja perheen odotuksilta – on vuosi vuodelta ajankohtaisempi ja koskettavampi. Kirja kertoo menneen maailman elämäntavasta, mutta sen suuret kysymykset ovat nuorelle ihmiselle yhä tärkeämpiä. Mihin haluat aikasi käyttää? Miten haluat elämäsi elää? Kannattaisiko kuitenkin lähteä jäniksen selkään nuorena, ei vasta viidenkymmenen iässä?

Eino Leino: Elämän kirja tai Elämän laulu

Leinon lyriikasta tehdyt koosteet ovat kenties paras tapa kertoa suomenkieliselle nuorelle ihmiselle, miten kaunista ja ilmaisuvoimaista kieltä hän joka päivä käyttää. Miten puhumme toisillemme, miten ajattelemme ajatuksemme tai millainen on käsitys kansakunnastamme? Kaikkea tätä on hyvä peilata Leinon kerkiää kieltä vasten.

Leinon runojen historiallisesta yhteydestä kansakunnan syntyyn ja itsenäisyyteemme kaipaisin omasta ajatulkinnastamme lähtevää uutta teosta. Leinon lukeminen on elämänmittainen matka. Nuori ihminen löytää tärkeimmistä runoista omakuvansa, vuosikymmenen kuluttua runo on sama, mutta peilikuva jo kenties kolhiintuneempi mutta viisaampi.

Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema

“Young person, go east!” Nuoren maailmassa Kiinan ja kiinalaisuuden ymmärtäminen on hyvin, hyvin tärkeää. Kertomakirjallisuus on aina mainio väylä eri kulttuureihin, niiden tapoihin, ajatteluun ja arvostuksiin. Otavan julkaisemien Chen Chao –dekkareiden ensimmäisestä osasta on hyvä aloittaa, useimmat lukijat sarja on vienyt mukanaan.

Suhteessa vanhempien ihmisten arvostamiseen ja rakkauden oikeutukseen kirjojen Shanghai ja Peking kertovat myös siitä, miten eri tavoin Kiinassa eletään. Moni kotikontujen hieman tylsähtävä itsestäänselvyys saattaa lukemisen jälkeen tuntua aiempaa arvokkaammalta.

Vasili Grossman: Elämä ja kohtalo

Paras tapa pitää kansat poissa sodista on hyvä sotakirjallisuus. Grossmanin “Elämä ja kohtalo” kertoo Stalingradin taisteluista Kremlistä vankileireille asti. Grossman toimi itse taisteluissa sotakirjeenvaihtajana. Sotien jälkeen hän muutti Sveitsiin, missä hän kirjoitti kokemuksistaan järisyttävän raadollisen ja rehellisen suurteoksen. Kirja julkaistiin vasta Grossmanin kuoleman jälkeen vuonna 1980.

Haluan kiittää Sofi Oksasta “Vankileirien saariston” uudelleenjulkaisusta. Toivon Oksasen innoittavan sille teokselle suuren joukon nuoria lukijoita. “Elämä ja kohtalo” on sen tavoin kirja, joka haastaa pohtimaan ihmisyyttä sekä sitä, miten peto voi pukeutua kokonaisen kansakunnan turkkiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme