Mainos
Mainos

Juuan Kivikeskus yhdistää matkailun ja kivenjalostuksen

Suomi on kunnostautunut raakakiven viejänä, mutta kotimaassa kivi ei ole tunnetuimpia rakennusmateriaaleja. Kivenjalostusala pyrkii nyt saamaan aikaan suunnanmuutoksen. Vuolukivistään tunnetussa Juuassa Pohjois-Karjalassa avataan tänään yleisölle Suomen Kivikeskus, joka on alan huippuosaamisen keskittymä ja samalla uusi matkailupyydys.

Juuan Kivikylään on noussut pikavauhtia koko kivialan lippulaivaksi osaamiskeskus, jossa kohtaavat alan yritykset, tutkimus, koulutus ja matkailu. Taustalla on huoli kiviteollisuuden tulevaisuudesta.

-Meillä Suomessa rakennuskiven käyttö on viime vuosina ollut huomattavan paljon vähäisempää kuin mitä esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa. Meillä on todella upeat raaka-ainevarat eli jotain pitäisi tehdä, kertoo teollisuusneuvos Reijo Vauhkonen.

Tulikivi-yhtiöiden perustaja Reijo Vauhkonen hankki Kivikeskukseen kaikki alan merkittävät toimijat. Mukana ovat esimerkiksi tutkimus- ja testaustoimintaan keskittyvä VTT ja GTK, joka panostaa nyt muutenkin luonnonkivien hyödyntämiseen.

Kivikeskus tulee testaamaan esimerkiksi rakennuskiville tulevia uusia euronormeja ja niiden vaikutuksia tuotekehittelyssä. Vauhkosen ideana oli rakentaa samalla matkailukohde, jossa kiven tuhatvuotinen historia tehdään tunnetuksi suurelle yleisölle ja hankitaan asiakkaita kiviteollisuudelle.

- Jokainen esimerkiksi omakotirakentaja on potentiaalinen asiakas, heitä ei ole nyt lähestytty kivialalta millän tavalla, Vauhkonen arvioi.

Suomi on menestynyt hyvin kivenviejänä. Graniitissa Suomi on johtavia maita ja vuolukivituotteissa markkinajohtaja. Suomen kiviteollisuus on Pohjoismaiden laajinta, mutta kotimaassa sitä harva tietää.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 18.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme