Mainos
Mainos

Juutalaisseurakuntien arkistot valtiolle

Suomen juutalaisten historia avautuu nyt kaikkien tutkivattaksi, kun juutalaisseurakuntien arkistot luovutettiin tänään valtion haltuun. Sodanajan yksityinen kirjeenvaihto kertoo, että Suomen juutalaisetkin pelkäsivät kohtaloaan, vaikka Suomi virallisesti suojelikin juutalaisia. Suomen juutalaisyhteisö on maailman pienimpiä, mutta määrä on nyt kääntynyt nousuun.

Historian arkistot 1800-luvulta tähän päivään aletaan saada puolueettomaan käyttöön. Helsingin juutalaisen koulun historian opettaja Daniel Weintraub järjesti ne yhdessä hebreaa ja jiddishiä taitavan tutkija Jukka Hartikaisen kanssa. Erityisesti sodanajan paineet avautuvat yksityisissä kirjeissä, eikä vähiten kun Suomen juutalaiset sotilaat sotivat jatkosodassa saksalaisten rinnalla. Mutta se oli Suomen juutalaisille isänmaan asia, jonka myös Mannerheim palkitsi.

Suomen häpeäpilkuksi tuomittu kahdeksan pakolaisen luovuttaminen keskitysleirille vuonna 1942 aiheutti myös pelkoa. Samaan aikaan Norjassakin sallittiin juutalaisten luovuttaminen, mutta Tanskassa ei. Sodan johtomme torjui kuitenkin loppuun asti kaikki puheetkin juutalaisten luovuttamisesta, eikä arkistoistakaan, onneksi, muuta paljastu.
(MTV3/Kari Pyrhönen)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme