Mainos
Mainos

Kaakkois-Suomen rajavartioston käännytyspäätöksistä valitetaan harvoin

Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta käännytettiin viime vuonna lähes 900 ihmistä. Vain aniharva heistä käytti oikeuttaan valittaa rajavartioston käännytyspäätöksestä.

Kaakkois-Suomen raja-asemilla kuhisee väkeä päivittäin. Tulijoita kirjattiin viime vuonna kaikkiaan 2,3 miljoonaa. Ihmisvirrasta rajavartiosto päätti käännyttää takaisin itään 890 matkaajaa.

- Kyllä ylivoimaisesti yleisin peruste on epäilys tulojen hankkimisesta epärehellisin keinoin. Ja suomeksi sanottuna tupakan ja viinan salakuljetus. Toiseksi yleisin on väärien tietojen antaminen. Joko siinä viisuminhakuvaiheessa tai sitten tuossa rajalla, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Pasi Tolvanen.

Yksi syy äskettäin käännytetyn georgialaisen naisseurueen palauttamiseen oli juuri väärien tietojen antaminen. Lisäksi naisilla ei ollut henkilökohtaisia rahavaroja. Poikkeuksellisesti naisryhmä majoitettiin liki viikoksi Joutsenon vastaanottokeskukseen, koska heitä käsiteltiin ihmiskaupan mahdollisina uhreina.

- Käännytys voidaan panna täytäntöön saman tien, mutta siitä voi valittaa. Valittaminen tapahtuu hallinto-oikeuteen, Tolvanen jatkaa.

Myös georgialaisille tehtiin selväksi valitusmahdollisuus. Valituksia ei kuitenkaan jätetty.

Käännytettävät enimmäkseen venäläisiä

Viime vuonna Kaakkois-Suomen raja-asemilla käännytetyistä vajaasta 900 ihmisestä vain 28 jätti valituksen Kouvolan hallinto-oikeudelle. Yhtään käännytyspäätöstä ei kumottu. Käännytykset koskevat useiden maiden kansalaisia.

- Enimmäkseen venäläisiä. Toinen selvä ryhmä on eteläisten IVY-valtioiden kansalaiset ja kolmas selvä ryhmä on sitten Lähi-idästä, Kaukoidästä ja Afrikasta kotoisin olevat henkilöt, Tolvanen luetteloi.

Suomeen pyrkiviä käännytettiin viime vuonna kaikilta kaakon raja-asemilta. Ylivoimaisesti eniten eli 650 Vaalimaalta, missä liikennevirtakin on suurin. Toiseksi eniten käännytyksiä kirjattiin Nuijamaalla.

- Kyllä käännytysten määrä on kohtuullisen pieni, minun mielestäni, Tolvanen sanoo.

Apulaiskomentaja Tolvanen korostaa, että rajavartiosto nojaa käännytyspäätöksissään yksinomaan ulkomaalaislakiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme