Mainos
Mainos

Kaasukohu ajaa Lipposen työhuoneestaan eduskunnassa

SDP:n entinen puheenjohtaja, entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen kertoo luopuvansa työhuoneestaan eduskunnassa. MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Lipponen kertoo, että luopumisen taustalla on hänen kaasupestistään syntynyt kohu.

Lipposen jäätyä eläkkeelle viime vuonna sai hän työhuoneen eduskuntatalolta muistelmiensa kirjoittamista varten. Viime viikolla uutisoitiin näyttävästi Lipposen siirtyneen Itämeren kaasuputkea rakentavan saksalaisvenäläisen Nord Stream -yhtiön palkkalistoille. Arvostelijoiden mukaan Lipponen ei voi toimia elinkeinoelämän lobbarina eduskuntatalon tiloissa.

Lipponen: Hankkeen ympäristöriskit tutkittava

Lipponen suhtautuu positiivisesti Itämeren kaasuputkihankkeeseen. Lipponen sanoo kuitenkin, että mahdolliset ympäristöriskit on tutkittava ennen rakentamisen aloittamista. Hänen mukaansa putken tuoma helpotus Euroopan energiantarpeeseen on silti merkittävä.

Putken rakentaminen on toistaiseksi suunnitteluvaiheessa. Lipposen mukaan rakentamiseen tarvittavia lupia ei pitäisi joutua odottamaan liian kauaa.

- Kohtuudella pitäisi kohdella tätä hanketta. Se on ensisijainen asia. Muiden maiden päätöksiä ei tarvitse katsoa liikaa.

Viron kiivas vastustus projektia kohtaan ei Lipposta hetkauta. Viro on ilmoittanut olevansa valmis jopa laajentamaan merialuettaan yksipuolisesti, jotta putkea ei sen merialueille tulisi. Lipposen mukaan Suomen tulee toimia itsenäisesti eikä ottaa mallia muiden maiden käyttäytymisestä. Venäjää on turha syytellä.

- Kyseessä ei ole vain Venäjän hanke, vaan myös Saksa on mukana. Silti, Saksojen yhdistymisen jälkeen koko unioni heilahti itäänpäin. Intressi yhteistyöhön Venäjän kanssa on entistä suurempi, toisin kuin monet näyttävät ajattelevan.

Lipposen mukaan Suomi on EU:ssa jo hyväksynyt putken rakentamisen.

- Kuka menee liittokansleri Angela Merkelille sanomaan, että Suomi haluaa tämän pysäyttää?

Tärkeintä on Lipposen mukaan EU:n energiatarpeen tyydyttäminen. Maakaasuputken rakentaminen kattaa Lipposen laskujen mukaan neljänneksen tulevaisuuden tarpeen kasvusta.

Georgian kriisin suhteen Lipposella ei ole tarjota patenttiratkaisua. Seuraava askel on Venäjän vetäytyminen Georgiasta, mutta Suomella ei silti entisen pääministerin mukaan ole varaa toimia asiassa moraalisena tuomarina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme