Mainos
Mainos

Kaasukonsultti Lipponen: En ole Moskovan juoksupoika

Paavo Lipponen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Saksalais-venäläistä kaasuputkiyhtiö Nord Streamia konsultoiva entinen pääministeri Paavo Lipponen torjuu arvostelun, jonka mukaan hän ja Saksan entinen liittolanskeri Gerhard Schröder olisivat Moskovan juoksupoikia kaasuputkiasiassa.

Lipposen mukaan putki palvelee ennen muuta Saksan ja Ranskan etuja, sillä esimerkiksi Saksan kotitaloudet ovat riippuvaisia kaasusta sekä keittämisessä että lämmittämisessä. Lähes 40 prosenttia maan koko energiantarpeesta katetaan kaasulla.

Saksassa kaasuhanketta kuitenkin kritisoidaan, koska Venäjä koetaan uhkana Georgian tapahtumien jälkeen.

Lipponen kiistää olevansa Moskovan asialla.

- Keskustelussa sanotaan usein Venäjä, Venäjä, Venäjä, kun tässä on kyseessä Saksa ja Ranska, jotka molemmat tavoittelevat yhä pidemmälle menevää energiayhteistyötä Venäjän kanssa, Lipponen sanoo.

Myös Baltian maat ja Puola ovat arvostelleet Lipposen ja entisen liittokanslerin Gerhard Schröderin kaltaisia vanhoja EU-poliitikkoja, jotka lisäävät kaasuputkellaan Euroopan riippuvuutta agressiivisesta Venäjästä.

Baltian maiden kritiikkiä Lipponen ymmärtää ja kehottaa Euroopan unionia ottamaan paremmin huomioon balttien energiaongelmat.

- Esimerkiksi Liettuassa vaaditaan sulkemaan Ingalinan ydinvoimala, mutta mitä tilalle, Lipponen kysyy.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme