Mainos
Mainos

Kaatopaikkojen kaasupäästöt selville uudella mittalaitteistolla

Sekä Kioton ilmastosopimus että Suomen hallituksen tekemä päätös määräävät, että kaatopaikkakaasujen kertymistä ja purkautumista seurataan.

Ilmatieteen laitos on kehittänyt mittalaitteiston, jonka avulla kaatopaikkojen kasvihuonekaasupäästöt saadaan mitattua.

Kaatopaikat ovat merkittäviä metaanin päästölähteitä, mutta aiemmin näiden päästöjen tarkkaa määrää ei ole pystytty mittaamaan. Mittausten antamien tietojen avulla kaatopaikkojen kaasupäästöjä voidaan myös tehokkaasti vähentää.

Forssassa mittaukset ovat paljastaneet, että jyrkiltä reuna-alueilta metaania purkautuu selvästi enemmän kuin jätekasan keskeltä. Korkeita reunaliuskoja kannattaisi siis välttää kaatopaikkarakenteissa.

Kaikkein tehokkain tapa metaanipäästöjen vähentämiseksi on kaasun talteenotto.

-Tärkeintä on järjestää kaasun keräys. Toinen tärkeä asia on, että kaatopaikan rakenteet on sellaiset, ettei kaasua pääse ilmakehään, kertoo tutkimusryhmän päällikkö Tuomas Laurila Ilmatieteen laitokselta.

Sekä Kioton ilmastosopimus että Suomen hallituksen tekemä päätös määräävät, että kaatopaikkakaasujen kertymistä ja purkautumista seurataan. Tähän saakka velvoitetta ei ole noudatettu, koska kunnollista mittausmenetelmää ei ole ollut.

Nyt kehitetty laite maksaa 50 000 euroa ja sitä on tarkoitus markkinoida Suomen lisäksi Euroopan suurille kaatopaikoille.

Kun kaatopaikkojen metaanipäästöt pystytään tarkasti mittaamaan, ne voidaan ottaa mukaan myös päästökauppaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme