Mainos
Mainos

Kahvinkeittotaito kiinnostaa suomalaisia - ammattilaiset kisaavat tänään Helsingissä

Erikoiskahvit maistuvat yhä useammalle suomalaiselle.

Kahvijuomia kokeillaan paitsi kahviloissa myös kotona. Pauligin koulutusasiantuntija Emmi Hämäläinen arvelee, että oman kahvinkeittotaidon kehittäminen kiinnostaa koko ajan kasvavaa joukkoa juoman ystäviä.

– Uskon, että heitä on paljon enemmän kuin esimerkiksi kisojen perusteella voisi kuvitella. Maailmalla työskentelee jo joukko lahjakkaita baristoja, ja samaan aikaan moni kotibarista hakee koko ajan parasta kahvikupillistaan.

Hämäläinen tietää, että kahvin keittäminen on taitolaji, johon kannattaa panostaa.

– Kahvin voi valmistaa todella monella tavalla, ja se maistuu aina erilaiselta. On joskus hauska kokeilla vaikkapa saman kahvin keittämistä eri metodeilla. Joskus voisi vaikka vannoa, että on kyse eri kahvista.

Kahvimaailmassa tapahtuu kaiken aikaa jotain uutta. Joskus se tosin tarkoittaa paluuta vanhaan.

– Jossain vaiheessa haettiin hyvin erikoisia raaka-aineita ja yhdistettiin kahviin erikoisia juttuja. Nyt on palattu puhtaisiin perusraaka-aineisiin ja selkeisiin makuihin. Suomalaisista kuulostaa varmasti ihan hassulta, mutta kaikkein trendikkäintä maailmalla on tällä hetkellä käsin suodattaminen.

Näin syntyy hyvä kahvi

Suuri osa suomalaisista keittää kahvinsa kahvinkeittimellä suodattaen.

Jos haluaa, että kaikki kahvin aromit säilyvät parhaalla mahdollisella tavalla, Hämäläinen neuvoo säilyttämään kahvin alkuperäisessä paketissaan.

Kahvivettä ei kannata kaataa säiliöön samalla kannulla, johon kahvi valutetaan. Näin keitin pysyy puhtaana ja maku raikkaana.

Lisäksi valmis kahvi on hyvä muistaa aina sekoittaa hyvin. Niin jokainen pannusta juoja saa tasalaatuista ja hyvää kahvia.

Suomen paras barista valitaan tänään

Erikoiskahvin ammattilaiset mittelevät taitojaan Vuoden barista -kisassa Helsingissä tänään. Kilpailijat valmistavat 15 minuutissa neljä espressoa, neljä cappuccinoa ja neljä itse kehittelemäänsä espressopohjaista signature-juomaa.

Tuomarit arvioivat kahvijuomien koostumuksen, ulkonäön ja maun lisäksi espressomestareiden tekniikkaa, työskentelyä, siisteyttä ja esiintymistaitoa.

Vuoden barista -kilpailu järjestetään kahdettatoista kertaa. Kilpailun voittaja pääsee edustamaan Suomea maailman parhaiden baristojen joukkoon World Barista Championship -kilpailuun Kolumbiaan kesäkuun alussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme