Mainos
Mainos

Kaikilla sinisilmäisillä yhteinen esi-isä

Tutkijaryhmä on nyt paikantanut geneettisen mutaation, joka johti sinisen värin syntyyn ihmisen silmässä. Uusien tutkimusten mukaan kaikkien sinisilmäisten ihmisten yhteinen esi-isä eli 6 000-10 000 vuotta sitten.

LiveScience-sivuston haastatteleman tutkijan mukaan tätä ennen kaikilla oli ruskeat silmät. Kööpenhaminan yliopiston tutkija Hans Eiberg sanoo, että mutaatio vaikutti OCA2-geeniin, joka liittyy melaniinin tuotantoon. Melaniini vaikuttaa hiusten, ihon ja silmien väriin.

Muutos vaikutti silmien väriin rajoittamalla melaniinin tuotantoa iiriksessä, jolloin ruskea väri laimeni siniseksi.

Jos mutaatio olisi lopettanut melaniinin tuotannon kokonaan, seurauksena olisi albinismi.

Eiberg tutki ryhmänsä kanssa sinisilmäisten ihmisten mitokondrion DNA:ta Jordaniassa, Turkissa ja Tanskassa. Geneettinen aineisto jäljitettiin äidinpuoleisista sukujuurista.

Useiden sukupolvien aikana osa esi-isiltä peritystä DNA:sta sekoittui, mutta osa ei.

- Tutkijat onnistuivat osoittamaan, että tanskalaisilla ja jordanialaisilla sinisilmäisillä ihmisillä on sama haplotyyppi, heillä kaikilla on täysin samat geenimuutokset, jotka ovat yhteydessä tähän sinisilmäisyyden aiheuttavaan mutaatioon, John Hawks Wisconsin-Madisonin yliopistosta sanoo.

Hän heittää ilmoille myös uuden kysymyksen.

- Miksi meillä ei ollut 10 000 vuotta sitten yhtään sinisilmäistä ihmistä, ja nyt heitä on 20-40 prosenttia eurooppalaisista? Tämä geeni saa ihmiset tekemään paljon lapsia, Hawks toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme