Mainos
Mainos

Kaikki hautakivet on saatu nostettua Oulussa

Ilkivalta vauhdittanee hautausmaan kameravalvontaa

Oulun hautausmaalla viikonloppuna kaadetuista hautakivistä loputkin saatiin nostettua takaisin paikoilleen tänään. Oulun seurakuntayhtymän puistopäällikön Tuomo Vuontisjärven mukaan hautakivien vauriot ovat lähinnä likaa, naarmuja ja pieniä lohkeamia.

- Selviä ulospäin näkyviä vaurioita on vain muutamissa hautakivissä. Hautalyhtyjä oli rikottu runsaasti. Rikkinäiset lyhyt on koottu pois, hän kertoo.

Oulun keskustan tuntumassa sijaitsevalla Intiön hautausmaalla kaadettiin viime perjantai-illan ja lauantaiaamun välisenä aikana kaikkiaan noin 500 hautakiveä.

Poliisi ei ole toistaiseksi päässyt tekijöiden jäljille.

Tutkinnanjohtaja komisario Yrjö Kropsu Oulun poliisista kertoo, että yleisöltä on tullut kiitettävästi yhteydenottoja. Niiden mukaan hautausmaalla on havaittu liikehdintää ja sieltä on kuulunut ääniä tapahtuma-aikaan.

Poliisi kaipaa kuitenkin vielä lisää vihjeitä rikoksen selvittämiseksi. Kropsu muistuttaa, että poliisi on kiinnostunut pienimmistäkin havainnoista.

Tapausta tutkitaan törkeänä vahingontekona ja hautarauhan rikkomisena. Kropsun mukaan mikään ei edelleenkään viittaa siihen, että tekijöillä olisi kytköksiä saatananpalvontaan.

- Netin eri sivustoille on putkahtanut erilaisia tietoja tekijöistä. Niillä ei ole mitään tekemistä Oulun kanssa, Kropsu huomauttaa.

Hautakivien kaatamisessa on käytetty pelkästään käsivoimia. Mistään muusta ei ole viitteitä.

Vartiointia tehostettiin

Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen kertoo, että ilkivallan jälkeen hautausmaan vartiointia tehostettiin. Hän uskoo, että tapaus vauhdittaa myös valvontakameroiden hankkimista hautausmaalle.

- Kameravalvonta maksanee useamman kymmenen tuhatta euroa riippuen esimerkiksi siitä, mihin ja kuinka paljon kameroita sijoitetaan.

Suurin osa kaadetuista hautakivistä nostettiin Kähkösen mukaan pystyyn jo toissapäivänä. Ahkeroimassa oli tuolloin noin kymmenen henkilöä. Hautakivet oli tärkeä nostaa kiireesti, jotta pakkanen ja lumisade eivät olisi jäädyttäneet niitä liian lujasti kiinni maahan.

Kähkönen kertoo, että hautausmaalla pystyyn nostetuista hautakivistä on koottu lista. Jos seurakuntayhtymän hautauspalvelulla on tieto hautapaikan haltijasta tai omaisista, se on suoraan yhteydessä omaisiin.

Kaikista haudoista tietoja ei kuitenkaan ole. Siksi on suositeltavaa, että omaiset kävisivät itse paikalla arvioimassa, millaista vahinkoa hautapaikalle on tapahtunut.

- Omaiset tai hautapaikan haltija voivat tehdä rikosilmoituksen poliisille, jos hautakivelle on aiheutunut mainittavaa vahinkoa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme