Mainos
Mainos

Kaikki keskussairaalat pian savuttomia

Maamme keskussairaalat ovat julistautuneet savuttomiksi nopeassa tahdissa. Päätös on tekemättä enää Vaasan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä, ja niissäkin uutta käytäntöä on jo pitkälle valmisteltu.

Satakunnan keskussairaala julistautui savuttomaksi viimeisten joukossa tämän kuukauden alusta, ja Kanta-Häme seuraa marraskuussa. Turun yliopistollinen keskussairaala päätti äskettäin, että sisätiloissa ei tuprutella enää ensi vuonna.

Savuton sairaala -verkoston koordinaattori Reetta-Maija Luhtala Seinäjoelta kuvailee vauhtia todella nopeaksi. Kuntaliiton patistelu selittää hänen mukaansa sen, että muutos on saatu vireille neljässä vuodessa kaikissa 20 sairaanhoitopiirissä.

-Myös Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Karjala aloittivat uudistetuilla säännöillä alusta, vaikka ne olivat edelläkävijöitä aikanaan 1980- ja 1990-luvulla.

Sääntöihin kuuluu tavallisesti se, että tupakointi kielletään sairaalan sisätiloissa kokonaan niin henkilökunnalta, potilailta kuin vierailijoiltakin. Ulos varataan muutama tupakointipiste, mutta henkilökunta ei potilaita kuljeta.

-Tupakointipaikkoja siirretään nyt pois silmistä, kauemmaksi sisäänkäynnistä, tietää kehityspäällikkö Heikki Punnonen Kuntaliitosta.

Reetta-Maija Luhtalan mukaan suurin haaste on nyt potilaitten auttaminen irti tupakasta. Savuttomissa sairaaloissa heille annetaan ohjausta ja neuvontaa sekä yleensä maksuton korvaushoito sairaalapäivinä.

Etelä-Pohjanmaalla tehty selvitys osoitti, että moni keskussairaalan työntekijä lopetti tupakanpolton kokonaan kiellon jälkeen. Osa on vähentänyt poltteluaan niin paljon, että silläkin on terveydellistä merkitystä.

-Sairaaloiden pitää olla mallina muille, korostaa kehityspäällikkö Pynnönen. Hän kiittelee monen yksityisenkin yrityksen kieltäneen sauhuttelun työaikana.

-Jo nyt tuntuu oudolta aika, jolloin voi tupakoida rajoituksetta niin lentokoneissa, junissa ja linja-autoissa kuin ravintoloissakin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme