Mainos
Mainos

Kaikki matkustajat kuolivat Nepalin helikopteriturmassa

Kopteri tuhoutui maahansyöksyssä täysin ja kaikki sen matkustajat saivat surmansa, paikalliset ilmailuviranomaiset kertovat. Suomen ulkoasianministeriö on vahvistanut suomalaisdiplomaatin saaneen surmansa.

Lauantaina Nepalin vuoristossa maahan syöksyneessä helikopterissa olleet kaikki 24 ihmistä kuolivat turmassa. Matkustajien joukossa oli Suomen Kathmandun suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Pauli Mustonen, 49.

Mustonen oli ollut muiden matkustajien tavoin seuraamassa itäisessä Nepalissa sijaitsevan Kangchenjungan luonnonsuojelualueen luovuttamista paikallisten asukkaiden hallintoon.

Kopteriturman uhreihin kuuluvat myös Nepalin metsäministeri vaimoineen, Yhdysvaltain ja Nepalin välisen kehitysyhteistyön apulaisjohtaja sekä kaksi nepalilaista toimittajaa.

Isku oli erityisen kova maailman luonnonsuojelusäätiölle WWF:lle, joka menetti onnettomuudessa seitsemän työntekijäänsä, mukana Nepalin WWF:n johtaja. Luovutustapahtuma ja matka olivat WWF:n järjestämiä.

Onnettomuuteen johtaneista syistä ei vielä tänään osattu sanoa mitään varmaa. Suomen ulkoministeriö luonnehti lentoyhtiötä ja käytettyä venäläisvalmisteista helikopteria luotettaviksi. Kopteri lähti lauantaina Ghunsan kylästä Itä-Nepalista kohti 20 minuutin lentomatkan päässä sijaitsevaa Taplejungin kaupunkia. Paikalliset kyläläiset kertoivat kuulleensa kovan pamauksen muutamia minuutteja kopterin lähdön jälkeen.

Vaikea maasto ja hankala sää haittasivat pelastustöitä

Nepalin armeijan etsintäpartio löysi kateissa olleen helikopterin hylyn maanantaina syvästä rotkosta, kahden kilometrin päässä sen lähtöpaikasta. Nepalin ilmailuviranomaisten mukaan kopteri tuhoutui täysin. Ulkoministeriön tiedon mukaan kopteri törmäsi päin vuoren seinämää.

Pelastusviranomaisten mukaan alueelle ei voida laskeutua koptereilla, vaan ruumiit pitää kantaa kahden tunnin kävelymatkan päähän sopivalle laskeutumispaikalle.

Nepalin pelastusviranomaisten mukaan vain yksi uhreista on tunnistettavassa kunnossa. Suomen ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston osastopäällikön Elina Kalkun mukaan Suomi on valmis lähettämään uhrien tunnistamisessa auttavaa henkilökuntaa.

- Lähtö perustuu siihen, miten paikalliset arvioivat avuntarpeen, hän jatkoi.

Viikonlopun kestäneitä pelastusyrityksiä vaikeuttivat rankat sateet sekä sankka sumu. Rotkojen ja jyrkänteiden halkoma alue on erittäin vaikeakulkuista. Seudulla sijaitsee maailman kolmanneksi korkein vuori Kangchenjunga.

Ulkoministeriö vahvisti tänään lähetystöneuvos Mustosen kuoleman ja esitti osanottonsa tämän omaisille. Mustosta kuvailtiin ympäristöasioista kiinnostuneeksi, ja tämän vuoksi hän oli ollut seuraamassa luonnonsuojelualueen luovutusta. Ulkoministeriö on tukenut suojelualuetta Suomen WWF:n kautta. Kangchenjungan suojelualueella elää esimerkiksi harvinainen lumileopardi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme