Mainos
Mainos

Kaikki potilastiedot yhteen rekisteriin

Suomalaisten potilastiedot kerätään yhteen Kelan ylläpitämään rekisteriin. Tulevaisuudessa potilailla on mahdollisuus katsoa omia potilastietoja vaikkapa kotikoneelta.

Suomalaisten terveyshistorian keskittäminen yhteen valtakunnalliseen potilasarkistoon etenee. Hallitus hyväksyi tänään lakiesityksen, jossa sähköisen rekisterin ylläpitäjäksi määrätään Kela.

Potilaan tilasta kirjattavat tiedot halutaan yhteen arkistoon, joka on käytettävissä niin Utsjoella kuin Helsingissäkin. Nyt tieto vaikkapa laboratoriokokeista tai röntgentutkimuksista ei ole siirtynyt yhtä nopeasti kuin potilas. Syinä ovat olleet yhteensopimattomat atk-järjestelmät, mutta myös pelko siitä ketkä kaikki potilastietoihin pääsisivät käsiksi.

Laki katsottiin ongelmien ratkomiseksi välttämättömäksi.

- Tämä parantaa huomattavasti, koska totta kai potilaan asema siinä yksinkertaistuu, tiedot ovat toivon mukaan sitten aina saatavilla, kun potilas tai asiakas on lääkärillä tai sairaalassa, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä toivoo.

Kaikkien julkisen terveydenhuollon yksiköiden neuvoloista keskussairaaloihin on otettava sähköiset palvelut käyttöönsä neljän vuoden kuluessa. Tiedot kootaan Kelaan, mutta potilas päättää kuka tietoihin pääsee käsiksi. Hän voi esimerkiksi kieltää mielenterveyksikössä kirjattujen tietojensa päätymisen mökkipaikkakunnan terveyskeskuslääkärille.

- Tiedot kulkevat arkistosta terveydenhuollon palveluiden antajille vain potilaan suostumuksesta tai lainsäännöksen nojalla. Elikkä potilas voi kontrolloida sitä, että kuinka ne tiedot siellä kulkee. Lisäksi tämä lakiesitys sisältää varsin yksityiskohtaiset säännökset siitä, että miten lokitiedot tallennetaan arkistoon eli kaikesta käytöstä pitää jäädä jälki arkistoon, että kuka on käyttänyt, mitä tietoja ja milloin. Ja potilaalla on myös oikeus saada nämä tiedot, hallitussihteeri Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Potilalle uutta on mahdollisuus omien potilastietojen katseluun vaikkapa kotikoneeltaan. Katseluyhteyden toiminnasta huolehtii myös Kela.

Sähköisen järjestelmän rakentamisen arvioidaan maksavan noin kymmenen miljoonaa euroa. Käyttö- ja ylläpitokustannuksia katetaan palvelumaksuilla. Potilailta rahaa ei kuitenkaan peritä.

Laki halutaan voimaan mahdollisimman pian.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme