Mainos
Mainos

Kaikkia voidaan hypnotisoida - vain harvan tajunnantila muuttuu

Hypnoosi on jo lähes parin sadan vuoden ajan kiehtonut ihmisiä. Kerrotaan, että hypnoosin avulla on selvitetty rikoksia, laihdutettu tai opittu jopa uusia kieliä. Siitä levitetään usein hyvin epämääräistä tietoa, koska ilmiöstä kertovat ne, jotka myyvät hypnoosipalveluja.

Tänään on tarkistettu Turun yliopistossa kasvatustieteen maisteri Sakari Kallion väitöskirja "Hypnoosi ja muuntunut tajunnantila". Kallion väitöskirja tuo esille uuden teorian paljon kiistellystä hypnoosin olemuksesta. Teorian mukaan kaikkia voidaan hypnotisoida, mutta vain erittäin harvoilla, 2-5 prosentilla ihmisistä se saa aikaan muuntuneen tajunnantilan.

- Muut kokee enemmän ja vähemmän, tai sitä voidaan verrata mielikuviin eläytymiseen, kertoo Kallio.

Mihin perustuvat kaikki jutut poliisin käyttämästä hypnoosista taikka "tule hypnotisoitavaksi niin laihdut"?

- Ne valitettavasti ovat harhoja. On tietysti selvää, ettei meillä ole aina ollut tietoa siitä, että mihin kaikkeen hypnoosi käy ja mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Voidaanko sanoa, että joukkohypnotisointitilanteet ovat humpuukia?

- Niissä tietenkin on kysymys show sta ja niillä voi olla tosikin hauskaa. Mutta siinä ehkä ainoana ongelmana on se, että sinne usein eksyy myöskin joukkoon niin sanottuja virtuooseja - näitä hyvin herkkiä. Niiden kanssa saattaa käydä vahinkoja, jos heidän realiteettitaju ei ole ihan täysin terve.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme