Mainos
Mainos

Kainuun keskussairaala epäilee norovirusepidemiaaa

Noroepäilylle tuli vahvistusta tänään, kun Husin viruslaboratoriosta saatiin ensimmäinen positiivinen tulos. Varsinaisten epidemiapotilaiden virusnäytteet valmistuvat maanantaina.

Kainuun keskussairaalassa on menossa todennäköisesti noroviruksen aiheuttama vatsatautiepidemia. Epidemia on rajoittunut lastenosastolle.

Nuorimmat sairastuneista ovat yhdentoista kuukauden ikäisiä. Iltapäivällä sairastuneista kymmenkunta oli lapsia ja kolmetoista hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Myös Harjulan lastenkodissa on muutamia tautitapauksia.

Noroepäilylle tuli vahvistusta tänään, kun Husin viruslaboratoriosta saatiin ensimmäinen positiivinen tulos. Hygieniahoitaja Pirkko Lehtisen mukaan näyte otettiin ennen epidemiaa sairaalassa hoidossa olleelta naiselta. Potilas oli sairastunut virukseen samoihin aikoihin kuin nyt osastolla hoidettavat potilaat. Epidemiapotilaiden virusnäytteet valmistuvat maanantaina.

- Uskomme, että epidemian aiheuttaja on norovirus, koska meillä on nyt yksi ajallisesti sopiva positiivinen näyte. Myös potilaiden oireet sopivat norovirukseen, Lehtinen kertoo.

Norovirus aiheuttaa äkillistä kouristavaa mahakipua, voimakasta oksentelua sekä toisilla myös ripulia ja kuumetta. Oireet kestävät yleensä puolesta kolmeen vuorokautta.

Lehtisen mukaan norovirusepidemia on laajin Kainuun keskussairaalassa lähes pariinkymmeneen vuoteen.

Norovirusta erittyy sairastuneen henkilön ulosteeseen erittäin runsaasti, ja se leviää herkästi henkilöstä toiseen muun muassa käsien välityksellä. Tartuntojen leviämistä vähentää tehokkaasti käsien huolellinen pesu runsaalla vedellä ja saippualla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme