Mainos
Mainos

Kaivojen kuivuminen ei uhkaa tänä kesänä

Tänä kesänä kaivoissa riittää vettä, siitä ovat alkukesän runsaat sateet pitäneet huolen. Mahdollinen loppukesän kuivuuskaan ei enää romahduta pohjaveden tasoa, koska haihtuminen on syksyllä vähäisempää kuin kesän alkupuolella, arvioi geohydrologi Risto Mäkinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kesäkuussa satoi keskimääräistä enemmän lähes koko maassa, ja heinäkuussakin vettä on riittänyt. Ilmatieteen laitoksen mukaan joillakin paikkakunnilla heinäkuun keskimääräinen sademäärä on tullut täyteen jo kahden ensimmäisen viikon aikana.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan heinäkuussa sataa 70-80 milliä. Tänä kesänä esimerkiksi Kuusamossa on satanut kahden ensimmäisen viikon aikana jo lähes 112 millimetriä.

Sateinen alkukesä ja hyvä pohjavesitilanne näyttävät olevan poikkeus pitkän aikavälin suuntauksessa. Ilmaston lämpeneminen on viime vuosikymmeninä näkynyt siten, että kevät on aikaistunut ja kesä on tullut viikon verran pidemmäksi kuin aikaisemmin. Pitkällä kesällä taas on taipumus laskea pohjaveden pintaa.

Kuluva kesä on ollut monin paikoin niin runsassateinen, että pohjaveden pinta on noussut. Risto Mäkisen mukaan nousun ja laskun raja on kesällä 50 millimetrin kohdalla. Jos kuukauden sademäärä jää alle 50 millin, pohjaveden pinta laskee. Jos sataa selvästi enemmän, pohjaveden pinta rupeaa nousemaan.

Kaivoon kannattaa katsoa

Runsaat sateet saattavat tuoda ongelmia, jos kaivon rakenteet eivät ole kunnossa. Usein routa liikuttaa kaivon betonirenkaita siten, että ylin rengas siirtyy paikoiltaan. Kaivovesi voi pilaantua, jos veden tulviessa pintavesi pääsee kaivoon ylimmän renkaan alapuolelta. Kaivoveden varassa olevien kotitalouksien onkin syytä aika ajoin tarkastaa renkaiden ja kaivon kunto.

Myös pohjaveden pintaa voi tarkkailla kaivoon katsomalla. Pohjaveden pinta muuttuu yleensä varsin hitaasti, ja suuntauksen voi nähdä mittaamalla vedenpinnan korkeuden kaivossa esimerkiksi kerran viikossa. Runsaatkaan sateet eivät käännä pohjaveden pintaa heti nousuun. Moreenimailla pinta nousee parin viikon kuluttua sateiden alkamisesta. Hiekkamailla viive voi olla kuukaudenkin.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme